SSR enkazın altında kaldı, 3 yıllık karı gitti

İliç’teki madenin sahiplerinden olan, ABD ve Kanada’da yatırımları bulunan SRR Mining de enkazın altında kaldı. Şirketin ABD ve Avustralya’daki borsalarda hisseleri eridi. Bankalar not indirdi, yatırımcılara olumsuz rapor verdi

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Erzincan İliç'teki maden faciası sonrası gözlerin çevrildiği ABD ve Kanada'da faaliyet gösteren SSR Mining, enkazın altında kaldı.

Şirketin ABD ve Avustralya'da borsaya açık olan hisseleri eridi. Son bir haftadaki hisse düşüşü yüzde 50'yi aştı.

Sabah'tan Barış Ergin'in haberine göre ABD'de piyasalar kapalı olmasına rağmen şirketin hisseleri son beş günde Nasdaq'ta yüzde 48 düştü. Avusturalya ASX endeksinde ise hisselerde erime yüzde 51'i aştı.

Dün günlük düşüş de yüzde 2.6 olarak gerçekleşti. Şirketin piyasa değeri 1 milyar doların üzerinde azaldı.

ÜÇ YILLIK KÂRI GİTTİ

Maden sahasındaki arama ve hafriyat taşıma çalışmalarından şirkete en az 500 milyon dolarlık bir fatura çıkarabileceği hesap ediliyor. Adli ve idari cezalar da gelecek.

Şirketin bilançosunda, yıllık cirosunun 1.15 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Vergi öncesi kârı da 371 milyon dolar. Bu nedenle şirketin üç yıllık kârından fazlasının tek seferde gittiğini tahmin etmek yanlış olmaz.

2010'dan bu yana faaliyet gösteren SSR'nin en büyük ikinci altın madeni olan Çöpler Madeni, şirketin geleceğini de sarsıyor.

OPERASYONLARI TEHLİKEDE

Bankalar, reyting şirketleri ve aracı kurumlar da şirketin geleceği hakkında olumsuz bir tablo çiziyor. Birçok kuruluş, SSR Mining'in notunu aşağı çekti. Scotiabank, 14 Şubat Çarşamba günü yayınladığı raporda şirketin notunu düşürdü.

TD Securities, yatırımcılara gönderdiği nottu, şirketin hissesini satın alma tavsiyesini indirdi. Bank of America, 'al' tavsiyesinden vazgeçerek, hedef fiyatı 17 dolardan 12.50 dolara indirdi.

Kanadalı yatırım bankası RBC Capital, şirket üzerindeki finansal baskının arttığını belirterek, "Şirketin operasyonları tehlike altında" notunu paylaştı.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol