AVM'lerin başkanı: AVM gezmek hiç hoşuma gitmiyor

Perakende sektörü her gün satış rekorları kırarken AVM’lerin döviz cinsi kredi borçlarını ödeyemediğini söyleyen AYD Başkanı Nuri Şapkacı, “Türkiye’deki 445 AVM’nin 60-70’i borçlarından dolayı bankaların eline geçti. Kalanlar da direniyor" dedi.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Türkiye alışveriş merkezleriyle (AVM) 90’ların sonunda tanıştı. Tüketici bu merkezleri o kadar sevdi ki, 2000’lerin başında sayıları hızla artmaya başladı. Girişimciler için kârlı bir yatırım, markalar için iyi bir platformdu.

Öyle bir dönem geldi ki her gün yeni bir AVM yatırımının haberini duyar hale geldik. Aynı cadde üzerinde iki üç AVM olması bile yeni bir yatırım kararı için sorun teşkil etmiyordu. 

Hürriyet'ten Şenau Büyükkoşdere'ye konuşan Alışveriş Merkezleri Ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Nuri Şapkacı, o günleri ‘bir dönem AVM’ler kraldı’ diye hatırlatıyor.

Şapkacı’nın verdiği bilgilere göre, o günler çok geride kaldı, hatta o dönem bu işe giren yatırımcıların yüzde 70’i pişman. Kârlar düştü, krediler ödenemiyor.

Türkiye’deki 445 AVM’nin 60-70 tanesi bankaların elinde, alıcı da bulunmuyor. İşin tezat kısmı ise şu dönemde AVM’lerin hiç olmadığı kadar dolu olması.

Nuri Şapkacı, “Giriş sayıları perakendenin en parlak dönemi olan 2019’un yüzde 5-10 üzerinde. Markalar her gün ciro rekorları kırıyorlar” diyor. Ve ekliyor:

“Biz her zor dönemde elimizden geldiğince bütün markalara inanılmaz yardım ettik. Pandemide 3 ay hiç kira almadık. Avrupa’da bunun bir örneği yok. Keser gibi ‘hep bana hep bana değil, testere gibi ‘bir sana bir bana’ olması gerekiyor. Arada bir yerlerde buluşmak, el sıkışmak gerek.”

AVM GEZMEK HİÇ HOŞUMA GİTMİYOR

Nuri Şapkacı, "İşimden dolayı tüm yurtdışı seyahatlerimizde AVM turu yapıyoruz. Zaten günlük hayatımda sürekli AVM’lerin içindeyim. Bir de yurtdışında özellikle Avrupa’da seyahatlerde gezmek hiç hoşuma giden bir şey değil.

TÜRKİYE’de en sevdiğim AVM Aqua Florya. Keyifle gezdiğim, oturup yemek yediğim bir mekan." diyor.

NURİ ŞAPKACI KİMDİR

1965 Malatya doğumlu olan Nuri Şapkacı, ECE Türkiye’de Genel Müdür ve CFO olarak görev yapıyor. Yönetim alanında 25 yılı aşkın tecrübesi bulunan Şapkacı, ECE Türkiye’ye katılmadan önce Teknoser, Yapı Kredi Finansal Kiralama, Teknoloji Holding, ITE Group PLC ve Pegasus Havayolları’nda üst düzey yönetici olarak çalıştı. Nuri Şapkacı, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Endüstri Mühendisliği lisansını tamamladıktan sonra San Francisco’daki Golden Gate Üniversitesi’nden Finans alanında MBA derecesi aldı. 2011 yılından bu itibaren AYD’de başkan yardımcılığı görevini yürüten olan Nuri Şapkacı, 2023 başından itibaren de AYD Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol