Ünlü Prof'tan enflasyon yorumu: Hepimize geçmiş olsun

Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşcu, "Ekonomi yönetimi bunu bilecek kadar ekonomi bilgisine sahip olduğuna göre, enflasyonu düşürmenin öncelikli amaçları olmadığı açık.".

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yıl sonu için enflasyon tahminlerini güncelledi. Buna göre bir önceki toplantıda bu yıl sonu için yüzde 22 olarak açıklanan enflasyon oranı yüzde 58’e yükselmiş oldu. 2024 yılı için enflasyon tahmini yüzde 33, 2025 yılı için ise yüzde 15 olarak belirlendi.

Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı ve akademisyen Prof. Dr. Şenol Babuçcu, enflasyon hakkında Twitter hesabından önemli bilgiler paylaştı.

İşte o paylaşım:

Peki önümüzdeki dönemde enflasyon düşer mi?

Ekonomi Bakanının söylemine göre en az bir yıl daha enflasyon yükselmeye ve yüksek kalmaya devam edecek.

Aslında bu söylemin bir önceki Bakanın söylemlerinden bir farkı yok. Gerçekte ekonomi yönetiminin şu anda enflasyonu düşürmek gibi bir amaç taşıdığı da söylenemez.

Seçim sonrası alınan önlemlere bakacak olursak bir önceki ekonomi yönetiminin aldığı önlemlerden çok da farklı önlemler olmadığı görülmekte.

Faiz gibi temel aracı kullanmadan yine bankaları ve piyasayı zorlayıcı kararlarla belirli şekilde davranmaya zorlamak, geçen dönemde de uygulanmaya çalışılmış ama başarılı olmamıştı.

Bu uygulamaların da yine fiyasko ile sonuçlanması çok büyük olasılık. Enflasyon TÜİK rakamlarına göre bile yükseliyor. Merkez Bankasının yılsonu için % 58 tahmin ettiği, gerçekte (eğer doğru rakamlar açıklanırsa) ise çok daha yüksek enflasyon oranları var.

Bunlar karşısında enflasyonun çok gerisinde kalan mevcut % 17,5 politika faiz oranı (ya da biraz daha artırılacak faiz) ile bir şey yapabilmek mümkün değil. Yani eski tas eski hamam düşünce tarzı ve uygulamalarla bir yere varılamayacak.

Piyasada da bunlar görüldüğü için geleceğe dönük enflasyon beklentileri bozuk kalmaya devam etmekte.

Sonuç olarak; · Yeni atanan Bakan ve Merkez Bankası Başkanına olan güven sorunu devam etmekte.

Buna bağlı olarak üreticiler ve ticaret yapanların beklentilerindeki olumsuzluk sürmekte ve bu durum fiyatlamalarına yansımakta.

· Maliyet enflasyonu yaratan bütün unsurlar canlı kalmaya devam etmekte.

· Talebi azaltmaya yönelik bazı önlemler alınmış olmakla birlikte yaklaşan yerel seçimler bunun ne zamana kadar sürdürüleceği ile ilgili soru işaretleri oluşturmakta ve muhtemelen kışa doğru gevşetilecek.

Bu ortamda göstermelik küçük bazı önlemlerle enflasyonu düşürmek mümkün değil.

Ekonomi yönetimi bunu bilecek kadar ekonomi bilgisine sahip olduğuna göre, enflasyonu düşürmenin öncelikli amaçları olmadığı açık.

Hepimize geçmiş olsun.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol