Socar Türkiye'ye verdiği sözü unuttu
Azerbaycan petrol şirketi Socar neden 2023 yılında üretime geçeceğini ilan ettiği petrokimya yatırımını gerçekleştiremedi?
- | Son Güncelleme:
- | İş'te Gündem
HalkTV'den Serpil Yılmaz'ın yazısından alıntı
2008 yılından beri Türkiye’ye 18 milyar dolar yatırım yapan Azerbaycan petrol şirketi Socar neden 2023 yılında üretime geçeceğini ilan ettiği petrokimya yatırımını gerçekleştiremedi?
Hatırlanacağı üzere bundan 15 yıl önce özelleştirilen Petkim’in yüzde 51 hissesini alarak Aliağa’da Star Rafineri’yi kuran Socar Türkiye, 2020 yılına kadar 19.5 milyar dolarlık yatırım öngörmüştü. İngiliz enerji devi BP ile 1.8 milyar dolar yatırımla kuracağı petrokimya tesisi 2023 yılında faaliyete geçecekti.
Yaklaşık 6 yıl önce SOCAR ve BP’nin kurmayı planladığı petrokimya tesisinin yılda 1,25 milyon ton saflaştırılmış tereftalik asit (PTA), 840 bin ton P-Ksilen (PX) ve 340 benzin ton benzen üretmesi planlanıyordu.
Tıs yok!
Bu arada 1912 yılından beri Türkiye’de faaliyet gösteren BP, akaryakıt istasyonlarını Petrol Ofisi’ne devredip ülkeden çıktı.
Türkiye Varlık Fonu (TVF)’nun, 2020 yılında kurduğu TVF Rafineri ve Petrokimya San. ve Tic. A.Ş Dörtyol, 10 milyar dolarlık yatırım öngördüğü entegre tesise 3 yıldır yabancı yatırımcı bulamadı.
Hatay Yeniyurt ve Yeşilköy Mahalleleri mevkiinde 9 milyon ton/yıl kapasiteli kurulması planlanan “Doğu Akdeniz Petrokimya Tesisi” (Kıyı Yapıları, Derin Deniz Deşarjı ve Enerji Üretim Tesisi Dahil) yatırımına Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu, tasarım ve mühendislik çalışmalarının tamamlanmasının ardından 2021'de başlanacaktı. Temel bile atılmadı!
Bu soruların yanıtları, Rönesans’ın Ceyhan’da ipi göğüsleyen polipropilen tesisi kurma öyküsünde saklı.
YORUMLAR
Yorum Yap