Akçay patladı! Oksimoron çıkışı

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın yaptığı enflasyon raporu sunumuna katılan başkan yardımcısı Cevdet Akçay, enflasyon tahmini iddialı eleştirilerine yanıt verdi.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Merkez Bankası'nın yeni başkanı Fatih Karahan, 2024'ün ilk enflasyon raporunun sunumunu gerçekleştirdi ve ilk sınavını verdi. Sunumun ardından mikrofon başına geçen Cevdet Akçay'ın "oksimoron" çıkışı ise çok konuşuldu ve sosyal medyada gündem oldu.

TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın 2024'ün ilk enflasyon raporunu sunduğu toplantıya, TCMB Başkan Yardımcıları Hatice Karahan ve Cevdet Akçay da katıldı.

Merkez Bankası enflasyon tahminlerini değiştirmedi.

Bankanın 2024 tahmini yüzde 36, 2025 tahmini yüzde 14, 2026 yıl sonu tahmini ise yüzde 9 olarak korundu.

Enflasyon Raporu toplantısında, "enflasyon tahmini iddialı" eleştirilerine yanıt veren Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "İddiasız hedef koyan merkez bankası zaten oksimorondur" ifadesini kullandı.

Türkçe'ye Fransızca'dan geçen kavramın kökeni Yunanca oxus (keskin) ve môros (aptalca) sözcükleri.

Fransızca kökenli olan oksimoron, zıt anlamlı iki kelimenin bir arada kullanılması anlamına geliyor. Birbiriyle çakışan iki özellik veya durum için de kullanılıyor.

Akçay ne demişti?

Yılın ilk enflasyon raporu toplantısına Merkez Bankası Cevdet Akçay’ın konuşması damga vurdu. Akçay, ekonomide meydana gelen tahribatın nasıl bu noktaya geldiğini anlattı.

‘Biz daha 7 aydır kopan bağları kurmaya çalışıyoruz’

Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, “Fonlama maliyeti-mevduat faizi linki kopmuş. Politika faizi-enflasyon linki kopmuş. Faiz-enflasyon linki kopmuş. Faiz-kur linki kopmuş. Biz daha 7 aydır bu kopan bağlantıyı kurmaya çalışıyoruz. Enflasyonun yüzde 36 tahmini iddialı ama iddiasız hedef koyan bir merkez bankası oksimorondur zaten. İddialı ama erişilebilir bir hedef enflasyonu aşağı indirmekte ve enflasyon beklentilerini düzeltmekte iddiasız ve rahat ulaşılabilir bir hedeften çok daha iyidir. Yaptığımız şeyin doğruluğuna fena halde inanıyoruz. Yıllık enflasyonun aşağı gelmesi bizim için önemli değil aylık enflasyonun aşağı inmesi daha önemli” ifadelerini kullandı.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol