Sivas Günleri'nin rantını kimler yiyor: İBB ücretsiz veriyor, para nereye gidiyor?

Sivas’ın üzerinden geçinen 3’lü sacayağı tanıtım günlerini fırsata çevirip, belediyenin ücretsiz verdiği fuar alanının satarak paraları cebe indiriyor. Bu vurgundan ne İBB ne de Sivaslılar haberdar.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

3 milyon Sivaslının yaşadığı İstanbul’da rant günleri 19-22 Kasım’da yapılacak. Yöresel ürünlerin satıldığı stantların m2 fiyatlarının yüksek olmas nedeniyle Sivaslı firmalar katılamazken, pazar yine fuarcılara kalıyor.

İstanbul’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Sivas Tanıtım Günleri” rant kapısı olmaya devam ediyor.

Kısa adı SİVKON olan Sivas Konfederasyonu, İstanbul Sivas Konfederasyonu ve Sivas Platformu tarafından yöresel ürünler fuarının ihalesi yapıldı. 1 milyon 750 bin liraya tamamlanan ihalenin tüm gelirleri ise 3 platform arasında ortak paylaşıldı.

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin (İBB) tüm giderlerini karşılamasına rağmen tanıtım günlerinde ki bu rant Sivaslılar tarafından da büyük tepki topladı.

Geçtiğimiz yılda 1 milyonun üzerinde yapılan ihale sessiz sedasız yine bu gruplar arasında paylaşılmıştı.

Sivaslılar halay çekip, kendi yörelerine ait olmayan gıdaları satın alırken, sağ ve sol grupları temsil eden konfederasyonların yaptığı bu haksızlık Sivas Günlerini rant kapısı haline getiriyor. Bu konfederasyonlar ve platform yıllardır denetlenmediği için gelen paraların ise ne olduğu bilinmiyor.

Üstelik İBB tüm etkinlik için yeni kapı fuar alanını ücretsiz tahsis ediyor; sahne, ses, ışık, stantların kurulumu, elektrik, su, temizliği de kendisi karşılıyor.

Sivas’ı ve Sivaslıları kullanarak her yıl yapılan bu rant oyununda perde 19-22 Kasım 2023 tarihlerinde yeni kapıda tekrar açılacak.

Sivas’tan Valilik, Belediye, Üniversiteler, TSO ve tüm ilçe belediye-kaymakamlıklar bu oyundan habersiz kendi masraflarını karşılayarak İstanbul’da Sivas’ı tanıtmaya çalışacak.

İhalesi yapılan yöresel ürünler stantlarında ise normalde Sivas’tan gelen ürünlerin tanıtılması ve pazarlanması gerekiyor. Ancak ihaleyi yüksek fiyata alan firma, para kazanmak için yüksek rakamlar isteyince Sivas’tan müşteri bulamıyor.

Bütün fuarlarda olduğu gibi yöresel ürünlerde şehrin isimleri değişiyor ancak firmaların sattıkları ürünler değişmiyor. Öyle ki kocaman Karadeniz ekmeği Sivas ekmeği diye satanlardan tutun, Tekirdağ Peyniri, Kayseri pastırması, Malatya kaysısı, ürünler uzayıp gidiyor… Ancak hiç biri Sivas’tan gelmiyor.

3 Milyon Sivaslının yaşadığını İstanbul’da kendi hemşerilerini görmeye gelen yiğidolar ise halay çekip, kangal köpekleri önünde fotoğraf çekinerek anı ölümsüzleştiriyor, dönüşte ise Sivas’a ait olmayan ürünlerle poşetini doldurup evinin yolunu tutuyor.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol