Sarıgül, İliç'tekilerle konuştu: Nasıl bulacak bu alanda? Mümkün değil ki

Sarıgül'ün, İliç'teki Çöpler Altın Madeni göçüğünde konuştuğu bir kişi, "Yukarıda yığın yapmışlardı. Yığından geldi. Doldura doldura geldi. 10 yılı aşkın toprak" dedi; "Niye tedbiri alınmadı?" sorusuna "Onu sormak lazım" cevabı verdi.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İliç'teki altın madeni ocağında 9 işçinin göçük altında kaldığını duyurdu. Toprak kaymasının ardından, madene kuş uçuşu 300 metre mesafede olan Fırat Nehri’ne doğru kayan devasa toprak yığınının, siyanür ve sülfürik asit ile yıkanmış malzemelerden oluştuğuna yönelik açıklamalar yapıldı. Söz konusu madene 2022 yılında siyanür sızıntısı nedeniyle en üst sınırdan çevreyi kirletme cezası kesilmişti.

Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni'ndeki göçük alanına giden CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, bölgede çalışanlarla konuştu. Geç saatlere kadar göçük bölgesinde bulunan Sarıgül, İliç'te doğduğunu söyleyerek, şöyle dedi:

"Şu anda bulunduğumuz arazi, bulunduğumuz alan burası ve tamamen kardeşlerim maalesef canlarımız bu toprağın altında. Rabbime dua ediyoruz. İnşallah yağmur yağmaz ve bu canlara ulaşabiliriz. Benim doğduğum ilçe burası. Benim köyüme uzaklığı kaç kilometre biliyor musunuz? 20 kilometre. İnşallah bu 9 cana ulaşırız ve kayıplarımız çok fazla olmaz. Dualarınız bizimle olsun."

Sarıgül'ün bölgedeki bir kişiyle arasında geçen diyalog ise şöyle:

-Yukarıda yığın yapmışlardı. Yığından geldi. Doldura doldura geldi. 10 yılı aşkın toprak.

Sarıgül: Niye tedbiri alınmadı?

-Onu sormak lazım.

Sarıgül: Şimdi yağmur yağıyor. Bizim canlar bunun altında mı?

-Altında başkanım.

Sarıgül: Nasıl bulacak bu alanda? Mümkün değil ki.

-Çok zor başkanım. Allah yardım etsin.

Erzincan İliç'teki Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması

Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni'nin bulunduğu geniş bir alanda, saat 14.00 sıralarında toprak kayması meydana geldi. Madene kuş uçuşu 300 metre mesafede olan Fırat Nehri’ne doğru kayan devasa toprak yığınının, siyanür ve sülfürik asit ile yıkanmış malzemelerden oluştuğuna yönelik açıklamalar yapıldı. Söz konusu madene 2022 yılında siyanür sızıntısı nedeniyle en üst sınırdan çevreyi kirletme cezası kesilmişti. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olayla ilgili 4 cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, göçük altında 9 işçi olduğunu söyledi. 

Anagold Maden'de (İliç'te) çalışan bir işçi, T24'e aktardığı bilgilerde her vardiyada 400 işçi çalıştığını belirterek, "Biz burada üç vardiya çalışıyoruz. Her vardiyada 400 işçi var. Bizim vardiyamız bittiğinde 'Olay var' deyip saat 13:30 gibi haber verdiler. Görüntülerin arka tarafında da kayma var. Gördüğünüz topraklar siyanürlü" dedi. Şirketin, tüm itirazlara rağmen Murat Kurum’un Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde kapasite artırımına gittiği ve maden hakkında “ÇED raporuna gerek yok” kararı verildiği ortaya çıktı. 

"Liç yöntemiyle altın çıkarıldığı için siyanürlü yığın kaydı"

Eski CHP Milletvekili ve avukat İlhan Cihaner ise "toprak kaymasının" neden olduğuna ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı: "Toprak kayması derken sanki normal toprak kayması gibi anlaşılabilir. Orada liç yöntemiyle altın çıkarıldığı için siyanürlü yığın kaymış."

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol