Merkez'in altın operasyonu ne zaman başlamış?

Bloomberg, altın ithalatıyla ilgili şubattaki düzenlemeler sonrası Merkez Bankası’nın talebi karşılamaya başladığını yazdı. Bu durum altın rezervlerinin azalmasına yol açtı.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

‘Arka kapı’dan satışlarla dövizi baskılamaya çalışan Merkez Bankası, rezervleri desteklemek için 3 Mart-21 Nisan arasında 72 tonluk (4,7 milyar dolar) altın sattı.

Diğer yandan Darphane’nin altın üretimi de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 408 artarak 9 milyon 888 bin 350 adede ulaştı.

Bloomberg’e konuşan kaynaklara göre bu ‘operasyon’ şubatta başladı. Kaynaklar, iktidarın şubatta altın ithalatını azaltmaya yönelik hamlelerinin ardından kıymetli maden taleplerinin Merkez Bankası tarafından karşılandığını söyledi.

Deprem sonrası önlem gelmişti

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından hükümet altın ithalatını azaltmaya yönelik adım atmıştı.

Merkez Bankası 16 Şubat’ta bankalardaki döviz talebini azaltacak şekilde döviz ve altın işlemlerinde alım satım fiyatı arasındaki farkın (spread) açılmasını istemişti. Borsada manipülasyona yol açan hareketlerin önlenmesi için Türkiye Varlık Fonu’nun devreye gireceği, altın ithalatının da geçici olarak durdurulduğu belirtilmişti.

Merkez Bankası da TL üzerindeki baskıyı hafifletmek amacıyla altın satış işlemlerinde lirayı kabul etmeye başlamıştı.

Dünya Altın Konseyi verilerine göre geçen yıl merkez bankaları arasında en çok altın alan ülke Türkiye oldu. Altın rezervleri depremlerden önce rekor seviyedeydi.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol