KAAN'la gururlandık: Heyt be, aslanım benim...
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Türk Havacılık Uzay Sanayii tarafından yürütülen Türkiye'nin en önemli teknoloji projelerinden Milli Muharip Uçak KAAN dün sabah Mürted Hava Meydanı'nda ilk uçuşu sırasında heyecanlı anlar yaşandı.
- | Son Güncelleme:
- | İş'te Gündem
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Türk Havacılık Uzay Sanayii tarafından yürütülen Türkiye'nin en önemli teknoloji projelerinden Milli Muharip Uçak KAAN dün sabah Mürted Hava Meydanı'nda ilk uçuşunu yaptı.
Uçuş öncesinde fırlatma koltuğu testleri, tam boy statik testi, kontrol yüzeylerinin atalet ve statik testleri, iniş takımı düşürme testleri, sistem entegrasyon laboratuvarında aviyonik sistem testleri, yakıt testleri gibi aşamaları tamamlayan KAAN, son olarak pistte yavaş ve hızlı taksi testlerini gerçekleştirdi.
13 dakikalık ilk uçuşu test pilotu Barbaros Demirbaş gerçekleştirdi. Dün 8 bin feet'e çıkan KAAN'ın seri üretimine 2028'de başlanması bekleniyor. Türkiye böylece 5. nesil uçak üretebilen 5 ülkeden biri oldu.
Radarlara görünmeden düşman inlerini yerle bir edebilecek teknolojiyle donatılan KAAN, insansız hava araçları, havadan ihbar, kontrol gibi platformlar ve tedarik edilmesi planlanan diğer unsurlarla ortak çalışabilecek.
Uçakta yüzlerce kilometre ötedeki onlarca düşmanı aynı anda takip edebilecek yerli üretim AESA radarının da bulunması bekleniyor.
KAAN yeni nesil silahlarla havadan havaya muharebe, süpersonik hızda dâhili silah yuvalarından hassas vuruş gerçekleştirebilecek. Yapay zeka ve nöral ağ desteğiyle artırılmış muharebe gücü sağlayacak.
PERSONELİN İLK KALKIŞ HEYECANI: HEYT BE ASLANIM BENİM
KAAN'ın ilk uçuşu sırasında pistte bulunan çalışanlar büyük heyecan yaşadı. Bazı çalışanlar kalkış anında, "Heyt be, aslanım benim" diyerek pilot Barbaros Demirbaş'ı alkışladı.
İniş sırasında çekilen videolarda personelin "Haydi oğlum, çok iyi çok iyi, maşallah. Allah esirgesin" dediği duyuldu.
PİLOT BARBAROS'A ALKIŞ
KAAN'ın uçuşu sonrası test pilotu Barbaros Demirbaş, TUSAŞ çalışanları tarafından alkışlandı.
Öte yandan Milli Savunma Bakanlığı da 'Şanlı Ulus'un Türkiye Yüzyılı titretiyor dünyayı! KAAN'ın ilk uçuşu asil milletimizi sevince boğdu' mesajını paylaştı.
KAAN DÜNYA BASININDA: BU DÖNÜM NOKTASI...
Yerli ve milli imkanlarla üretilen KAAN'ın ilk uçuşu, dünya basınında da geniş yer buldu.
Alman Welt gazetesinin "Bu dönüm noktası, Türkiye'nin bir savaş uçağı ülkesi olarak yükselişine işaret ediyor" başlıklı haberinde KAAN'ın ilk uçuşunu başarıyla tamamladığı ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan için bunun ABD'ye karşı kazanılmış bir zafer anlamına geldiği ifade edildi.
"RADAR TARAFINDAN TESPİT EDİLMESİ ZOR"
Türkiye'nin modern savaş uçaklarının üretiminde kendi kendine yeterlilik için giderek daha fazla çaba sarf ettiği aktarılan haberde, bunun hızla büyüyen savunma sanayisi için tarihi bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekildi.
Çift motorlu savaş uçağının, 5. nesil olarak adlandırılan ve gizlilik özelliklerine sahip bir model olduğu, bu nedenle radar tarafından tespit edilmesinin zor olduğu belirtildi.
Türkiye'nin teknolojiden altyapıya, bilgi birikimi ve üretim kabiliyetine sahip çalışanlarına kadar modern savaş uçağı üretimine yönelik değerler zincirinin tamamına sahip olan dünyadaki sayılı ülkelerden biri olmayı hedeflediği bu amaçla çeşitli Türk şirketlerinde modern sensörler, radarlar ve diğer silah teknolojileri geliştirildiğine işaret edildi.
"TÜRKİYE'NİN UMUT IŞIĞI"
Havacılık sitesi Flugrevue'deki haberde de KAAN'ın Türkiye'nin umut ışığı ve gökyüzündeki yeni savaş uçağı olduğu belirtildi.
Gizli özelliklere sahip Türk milli muharip uçağının, başarılı ilk uçuşunu gerçekleştirdiği aktarıldı.
Türk Hava Kuvvetlerinin gelecekteki amiral gemisi olması beklenen KAAN'ın ilk uçuşunu 13 dakika sürdüğü ve 2440 metre irtifaya çıkarak saatte 425 km hıza ulaştığı kaydedildi.
Frankfurter Allgemeine gazetesi de "Türkiye KAAN'ı sundu" başlıklı haberinde Türk yapımı ilk savaş uçağının ilk uçuşunu başarıyla tamamladığı ifade edildi.
Uçuşun tamamlanmasının ardından Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar'ın X sosyal medya platformunda, "Ukraynalı şirketlerin Türkiye için çok önemli olan bu projeye katılmalarından memnuniyet duyduğunu" yazdığına dikkati çekti.
Gazete şimdiden Ukrayna'nın Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağı KAAN ile ilgilendiği aktarıldı.
YUNAN BASINI: TÜRK HAVACILIK ENDÜSTRİSİ İÇİN DÖNÜM NOKTASI
Milli muharip uçak KAAN, Yunan basınında da gündem oldu. KAAN'ın ilk uçuş görüntülerini paylaşan Yunan devlet televizyonu ERT, yerli ve milli imkanlarla üretilen savaş uçağının teknik özelliklerine geniş yer verdi.
Pentapostagma gazetesi, KAAN'ın her türlü hava koşulunda uçabildiğine dikkat çekerek, ilk uçuşu "Türk Hava Kuvvetleri'nde önemli bir rol üstlenecek" ifadeleriyle okuyucularına duyurdu.
Elefteros Typos gazetesi, Türkiye'nin 5'inci nesil savaş uçağı üreten sayılı ülkelerden biri haline geldiğini belirtirken, Yunan savunma sitesi E-Amina, "Türk havacılık endüstrisi için bir dönüm noktası" başlığını attı.
AZERBAYCAN BASINI: TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ TEKNOLOJİ PROJELERİNDEN BİRİ
Azerbaycan Kafkas İnfo haber sitesi, KAAN'ın Türkiye'nin en önemli teknoloji projelerinden biri olduğuna vurgu yapıldı.
Ukrayna'nın Türkiye'den KAAN savaş uçakları istediğini yazdı. Report enformasyon ajansı ise, Rusya'nın KAAN için Türkiye'ye iş birliği teklifinde bulunduğunu ileri sürdü.
İran'ın TASNİM haber ajansı da KAAN'ın ilk uçuşuna geniş yer verdi.
İtilaat gazetesi de "Türk ordusunun ilk milli savaş uçağı Kaan, Ankara semalarında uçtu" başlığını kullandı.
RUS ŞİRKETLER, KAAN PROJESİNDE TÜRKİYE İLE ÇALIŞMAYA HAZIR
Rus haber ajansları da KAAN'ın ilk uçuşunu "Türk beşinci nesil avcı uçağı ilk uçuşunu yaptı" başlığıyla duyurdu.
TASS haber ajansı, Rus şirketlerin KAAN avcı uçağı projesinde Türkiye ile çalışmaya hazır olduklarını açıkladığını yazdı.
YORUMLAR
Yorum Yap