İliç'teki maden faciasında Kanadalı yönetici de gözaltına alındı

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı, İliç ilçesindeki maden ocağında yaşanan toprak kayması ile ilgili gözaltına alınan 8 şüpheli arasında, firmanın Kanada uyruklu yetkilisinin de olduğunu bildirdi.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 9 kişinin göçük altında kaldığı olayla ilgili 4 Cumhuriyet savcısının görevlendirildiği belirtildi.

Bölgede keşif ve inceleme işlemlerinin yapılarak delillerin eksiksiz toplandığı kaydedilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Olay yeri ve çevresinden toprak ve su numuneleri alınmış, bu numuneler inceleme için yetkili kimya laboratuvarlarına gönderilmiştir. Olaydaki sorumlular ile kusur durumlarının tespiti açısından çevre, maden, jeoloji, kimya, inşaat, ziraat ve harita mühendisi ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanından oluşan 8 kişilik bilirkişi heyeti görevlendirilerek olay yerinde gerekli incelemeler yapılmış, bilirkişilerin uzmanlık raporunu tamamlamaları beklenmektedir. Yürütülen soruşturma kapsamında elde edilen deliller neticesinde, ilk tespitlere göre olayın meydana gelmesinde kusuru bulunduğu değerlendirilen ilgili firmanın işveren vekili pozisyonunda bulunan Kanada uyruklu bir kişi de dahil olmak üzere toplam 8 kişi, 14 Şubat'ta gözaltına alınmıştır."

Açıklamada, soruşturmaya tüm yönleriyle ve titizlikle devam edildiği vurgulandı.

Kurtarma çalışmaları devam ediyor

Canlarını ortaya koyan görevliler, yerin 30 metre altını görüntüleyebilen metale hassas drone'lar, 796 araç ve beş yer altı radarı ile bölgeyi tarıyor. Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer Tehditler (KBRN) ekipleri de toprakta ve havada sık sık ölçümler yapıyor.

Hesap verecekler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, "Kimin kusuru varsa yargı önünde hesap verecek. Şirketin, özellikle yönetim düzeyinde bir zaaf içerisinde olduğunu görüyoruz. Çünkü söz konusu yabancı firmanın temsilcileri hâlâ burada değil. İşçilerimizi bulduktan sonra bu konuyla yoğun bir şekilde ilgileneceğiz" dedi.

Siyanür riski düşük

Maden ocağı sahasında incelemelerde bulunan bilim adamları, siyanür ölçümleriyle ilgili açıklama yaptı. Prof. Dr. Onur Erdem, "Siyanür açısından şu anki değerlerin çok da risk teşkil etmediğini gördük. Tabii ki bu burada kalmayacak. Ölçümler noktasal ve bölgesel anlamda farklı yerlerde devam edecek" ifadelerini kullandı.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol