Yeni Turizm Konutu yasası neler getirdi? Ciddi cezalar geliyor

Bu belge olmadan konutlarını kısa dönem kiraya veren ev sahiplerini çok ciddi para cezaları bekliyor. 

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Missafir Kurucu ve CEO'su Mehmet Yüksel, şirketin başarısını şöyle özetliyor: "Missafir olarak, müşterilerimizin değişen ihtiyaçlarına hızla uyum sağlayan ve onlara evlerinde hissettiren bir hizmet anlayışı sunuyoruz. Teknoloji ve yenilikçilik, bizim için sadece birer araç değil, aynı zamanda bu yolda ilerlerken bizi destekleyen temel değerler. Gelecekte de sektördeki liderliğimizi pekiştirecek ve global bir marka olma vizyonumuzu gerçekleştirecek adımlar atmaya devam edeceğiz."

Hedefimiz iki sene içerisinde Avrupa’nın en büyüğü olmak 

2023 yılında 150 bin misafiri ağırladıklarını dikkat çeken Yüksel, hedeflerinin 2 sene içinde Avrupa’nın lideri konumuna yükselmek olduğunu belirtti. Yüksel, “Kurulduğumuz günden bu yana Türkiye’nin en hızlı büyüyen start-up’larından biri olarak, 2023’te Hırvatistan ve Karadağ pazarlarına da açılarak 2.5 kat büyüme gerçekleştirdik.  Missafir kurulduğu günden bugüne çok hızlı yol kat etti. Yatırımlarımızı hızlı bir şekilde alabilirsek iki sene içerisinde Avrupa’nın en büyüğü olma hedefimiz bulunuyor. Gelecek projeksiyonlarımızda New York veya Londra’da halka açılmak da var” diye konuştu.

Missafir bu topraklardan çıkan bir Türk markası olarak dünya markasına dönüşme yolculuğunda 

Missafir’in teknolojik alt yapısının sektörde tek olduğunun da önemle altını çizen Mehmet Yüksel, “İnsanların konakladıkları yeri hızlıca değiştirdiği, istediği yerde bir kaç ay konaklayıp yeni bir eve, bölgeye, şehre hatta ülkeye geçtiği bir dünya geliyor. Dünyada bu yeni trendin beklentilerini karşılayacak bir arz henüz yok, Missafir ise bu yeni dünyaya tüm teknolojik altyapısıyla hazırlanıyor. Bu sayede bu topraklardan çıkan bir marka, bir dünya markasına dönüşecek. Bu alanda teknoloji üreten, Türkiye’nin ve Avrupa’nın en hızlı büyüyen ‘’ev konaklama markası’’ olarak hızlı bir şekilde pozisyon alan Missafir, Türkiye’de bu hizmeti veren ilk firma ve dünyada da sayılı firmalardan biri olacak” dedi.

Türkiye’deki ilan sayısı 110 bin, Fransa’nın sekizde biri kadar ilana sahip bir pazarız

4 ülkede 30 farklı şehirde ve 100+ lokasyonda 2300+ ev yöneten ve geçtiğimiz yıl Karadağ ve Hırvatistan pazarına da güçlü bir giriş yapan Missafir, son 3 yılda % 7364 büyüme oranıyla büyük bir başarı kazandı. Türkiye’nin bu sektördeki en büyük pazarlardan biri olmasını gerektiğini vurgulayan Mehmet Yüksel, “Türkiye, dünyanın en büyük beşinci turistik destinasyonu. Antalya ve İstanbul ise ilk 15’teki iki şehir. Aslında çok büyük bir ülkeyiz ve çok büyük potansiyelimiz olsa da kısa ve orta dönem kiralık ilan sayılarını dünyayla kıyaslarsak; Türkiye’de 110 bin ilan varken, Fransa’da 880 bin, İtalya ve İspanya’da 550 bin, Hırvatistan gibi nüfusu 3,8 milyon olan bir ülkede 220 bin, Yunanistan’da 200 bin ilan olduğunu görüyoruz. Missafir, bu sektörün lider markası. Hem lokasyon bazında hem de ev tipi bazında Missafir kadar çeşitlilik sunabilen başka bir marka şu anda yok. Dolayısıyla bir ev sahibinin evini kısa, orta ve uzun dönem kiralamak istediğinde aklına gelen ilk marka olma hedefimizde hızlı bir şekilde ilerliyoruz” diye konuştu.

Bu yıl Macaristan ve Slovenya pazarına gireceğiz

Hırvatistan ve Karadağ pazarında da önemli bir rol üstlenen Missafir, 2024 yılında Maceristan ve Slovenya pazarının da kapısını araladı. Karadağ pazarına organik bir giriş yaptıklarını belirten Mehmet Yüksel, “Karadağ’da benzer bir iş modeli yöneten firma yoktu, operasyonu kurup sıfırdan başlatarak bölgeye organik olarak girdik. Yine Kuzey Kıbrıs’a organik girdik. Hırvatistan’da 150 evi yöneten bir şirket satın alması gerçekleştirerek, sadece altı ayda çok hızlı bir şekilde %75 oranında önemli bir büyüme gerçekleştirdik. Hırvatistan, Türkiye’den daha büyük bir ev konaklama pazarı. Biz girdiğimiz ülkelerde teknolojiyle know-how sağlıyoruz. Hırvatistan’da da yaptığımız satın almada da o şirkete pazarlamayı, teknolojiyi, global bakışı, fiyatlandırma stratejisini aktardık. Missafir olarak 2024 hedefimiz iki yeni ülkeye daha açılmak. Macaristan ve Slovenya’ya açılacağız. Orada iki farklı firmayla görüşmelerimiz devam ediyor. Bu pazarların ardından Yunanistan ile de ilgileniyoruz, orada da görüştüğümüz firmalar bulunuyor” dedi.

Yeni Turizm Konutu Yasası

Yeni yasanın sektördeki boşlukları kapatarak yasal alt yapının netleştiğini vurgulayan Mehmet Yüksel, tüm dünya ülkelerinde benzer hukuki uygulamalar bulunduğu da hatırlattı.

Yüksel yeni yasa ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Yeni yasayla birlikte, ülkemizde kısa dönem kiralamalar hakkındaki gri alan kalktı ve yasal altyapı tamamen netleşmiş oldu. Konutların turizm amaçlı kiraya verilmesi faaliyetlerinin düzenlenmesine ilişkin yönetmelik, artık konutlarını 100 günden daha kısa süreli kiraya vermek isteyen herkesin bir dizi gerekliliği yerine getirerek “turizm konutu izin belgesi” almasını zorunlu tutuyor. Bu belge olmadan konutlarını kısa dönem kiraya veren ev sahiplerini çok ciddi para cezaları bekliyor.  Apartman, villa, rezidans gibi konaklama tiplerine göre çeşitli ayrımların bulunduğu yönetmelikte; girişi kendine özel olan müstakil villalarda herhangi bir izin gerekmezken, kısa vadeli konaklama hizmeti verilecek gayrimenkulün bir apartmanda olması durumunda ise tüm komşulardan izin alınması gerekiyor. Rezidanslar ise farklı bir statüde değerlendiriliyor. Rezidanslarda site yönetim planına ‘’kısa vadeli kiralama yapılabilir’’ maddesi eklenirse komşulardan izin gerekmeksizin turizm konutu başvurusunda başvurulabiliniyor”

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol