Denizbank şube müdürü Seçil Erzan'dan 80 milyon dolarlık vurgun

Denizbank Levent Şube Müdürü Seçil Erzan, aralarında futbol dünyasının tanınmış isimlerinin de bulunduğu çok sayıda varlıklı kişiyi 80 milyon dolar dolandırdığı iddiasıyla tutuklandı.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Halihazırda ‘sessiz sedasız’ bir dolandırıcılık soruşturması yürütülüyor İstanbul’da. İşin içinde hepimizin bildiği bir banka ve hepimizin bildiği isimler var.

Bir kişi tutuklandı. Soruşturmanın genişletilmesi an meselesi…

Diken'in özel haberine göre yazılan, buzdağının ucu bile değil

Bugüne kadar çıkan tek bir haberden şunu biliyoruz: Bir özel bankanın Levent şube müdürü ‘nitelikli dolandırıcılık’ ve ‘belgede sahtecilik’ suçlamalarıyla tutuklandı.

Haber 12 Nisan’da haberturk.com’da Mustafa Şekeroğlu imzasıyla yayınlandı. ‘5 milyon dolarlık dolandırıcılık iddiası’ başlıklı haberde gerek bankanın gerekse şube müdürünün ismi yer almadı.

Diken’in edindiği ve teyit ettirdiği bilgiye göre banka Denizbank. Tutuklu Levent Büyükdere şube müdürünün adı da Seçil Erzan.

Seçil Erzan, 2022’ye kadar yıllarca Denizbank’ın Florya şubesinin müdürüydü; yaklaşık bir yıldır ise aynı bankanın Levent şube müdürlüğünü yürütüyordu.

Haberinde yer alan şikayet konusu dolandırıcılık 5 milyon dolar.

Habere göre ‘ünlü bir teknik direktör’ dahil ‘spor camiasından bazı isimler’ de ‘dolandırılmak istendi.’

Diken’in öğrendiğine göre ‘dolandırılmak istendi’ değil, düpedüz dolandırıldı bu isimler. 5 milyon dolar, dolandırılan toplam paranın yanında devede kulak. ‘Bazı isimler’den sadece birinin kaptırdığı para yaklaşık 7,5 milyon dolar.

‘Ünlü teknik direktor’ diye anılan kişi Fatih T. ‘Spor camiasından bazı isimler’ ise şöyle: Emre B., Arda T., Fernando M., Selçuk İ., Semih K.…

Dahası, dolandırılanlar arasında bu isimlerden bazılarının yakınları, hatta aile mensupları da var.

‘Tezgah’ nasıl kuruldu?

Erzan, 2010’lu yıllarda Florya şube müdürüyken konumu gereği birçok müşterisinin güvenini kazandı. O derece ki bir mağdurun ifadesiyle, neredeyse ‘aileden biri’ydi.

Zaman içinde bu güven ilişkisini kullanarak hesabı kabarık bazı müşterilerine ‘özel bir fon’dan bahsetmeye başladı Erzan.

Çok geçmeden ‘fon’a para akışı başladı.

Diken’in öğrendiğine göre Erzan, ‘fon’u cazip hale getirmek için bizzat Denizbank’ın bazı üst düzey isimlerinin de yatırımlarını bu fonda değerlendirdiğini ve iyi getiri elde ettiğini söylüyordu.

Hal böyle olunca, ‘fon’un cazibesi ortadaydı. Erzan, herhangi biri değildi, ‘koskoca’ Denizbank’ın şube müdürüydü. Yani arkasında bir kurum vardı. Dolayısıyla ‘fon’a güvenmemek için bir neden görünmüyordu.

Erzan, Florya’dan Levent Büyükdere şubeye atandığında işleri hayli ilerletmişti. Bankanın ve şubenin ağırlığını kullanarak müşterilerinden daha yüksek rakamlar isteyebilecek bir konuma da gelmişti artık.

Örneğin, Habertürk’ün haberine göre Erzan, şikayetçi işadamını geçen yıl aramış ve şöyle demiş: “Yatırım amaçlı para bulabilir misin ya da boşta paran var mı? Özel müşterilere kapalı fon sisteminde çok ciddi paralar kazanabilirsin.”

Erzan, ‘tezgah’a düşürdüğü isimlerle yetinmedi. Bu kişilerin yakınları dahil başka isimleri de ‘fon’a para yatırmaya ikna etti. Kah bizzat bu kişilerin referansıyla kah bu kişilerden habersiz yakınlarını bizzat arayarak…

Dahası da var…

Erzan, hem ‘kredibilite’sini pekiştirmek hem de ‘devamlılık’ sağlamak için arada bazı ‘fon’ müşterilerine ‘kazanç’ da gösterdi. Halbuki bu ‘kazanç’, söz konusu ‘fon’dan değil, ‘tezgah’a yeni düşen müşterilerin parasındandı.

‘Fon’a para akışının yöntemi ise ‘kafa karıştırıcı.’

Bavullarla teslim edilmiş!

Habertürk’ün haberinden:

 “İş insanı,  (yukarıdaki) teklif üzerine kendi parasıyla birlikte bazı arkadaşlarından aldığı parayı, nakit olarak banka müdürü S.E.’ye bavullarla götürdü. Ödeme dönemi geldiği zaman bankadan herhangi bir ödeme almadığını anlatan iş insanı, banka müdürünün kendisine (durumun) sistemsel bir hatadan kaynaklandığını belirttiğini söyledi. Daha sonra S.E.’nin fona para eklenmesi gerektiğini (belirtmesi) üzerine (iş insanı) 14 Kasım 2022’de 2 milyon 500 bin dolar para daha kendisine nakit olarak teslim edilerek sözde hesaba para yatırdığını, bu süreçte toplamda 5 milyon dolar para aktarıldığını söyledi.

Parayı banka müdürü S.E.’ye verdiğine dair bankanın sözde makbuzlarının olduğu belirtilen dilekçede…”

ÜNLÜ İSİMLER DE DOLANDIRILDI

İddialara göre, vurgunun boyutu 80 milyon doları aşıyordu. Dolandırılan isimler arasında Galatasaray’ın tanınmış isimleri Fatih Terim, Arda Turan, Fernando Muslera, Semih Kaya ve Selçuk İnan da vardı.

İddiaya göre, Fatih Terim 10 milyon doların üzerinde, Arda Turan da yaklaşık 8 milyon Euro dolandırılmıştı. Polisin bu vurgunda Seçil Erzan’ın yalnız olup olmadığı ile ilgili kapsamlı bir araştırma yürüttüğü belirtildi. 

‘Kredi’ de kullandırdı

Diken’in edindiği bilgiler, skandal dolandırıcılığın ‘fon’la sınırlı kalmadığını gösteriyor.

Mağdurlardan birinin anlattığına göre Erzan, ‘fon’ müşterilerine ‘kredi’ kullandırmak dahil başka dolaplar da çevirdi. Ne var ki müşterilerin haberi yoktu. Erzan bir şekilde temin ettiği ‘imza’ları kullanarak çekiyordu bu kredileri.

Şu an dolandırılarak parası hiç edilen bazı mağdurların üstüne bir de yüklü miktarda kredi borcu var.

Nitekim, Erzan’ın tutuklanma gerekçelerinden biri ‘nitelikli dolandırıcılık’ken bir diğeri de ‘belgede sahtecilik.’

Seçil Erzan’ın dijital ayak izleri silindi

Dolandırıcılığın ortaya çıkmasının ardından, Erzan’ın internet ve sosyal medyadaki izleri silinmeye başladı.

Sağırlar diyaloğu

Bütün bu olup bitenlerin gölgesinde banka ile mağdurlar arasında bir ‘sağırlar diyaloğu’ var.

Mağdurlar Seçil Erzan’ı ‘kara gözü kara kaşı’ için değil, Denizbank’ın şube müdürü olarak muhatap aldıklarını, kuruma ve kurumun resmi temsilcisine güvendiklerini belirtiyor.

Öte yandan Denizbank da kurum olarak mağdur edilmiş durumda. Ayrıca dolandırıldığından şikayet edenlerin ‘parayı teslim etme’ (bavullarla, şube dışında, elden vb.) biçimi de sorgulanmaya ve eleştiriye açık. Kurumsal olarak bir bankaya giren bir kuruşun bile kaydının tutulduğu, dolayısıyla kurum olarak bankanın ‘kayıt dışı’ paradan sorumlu tutulamayacağı, bankacılığın en sıkı düzenlenip denetlenen sektörlerin başında geldiği bilinen bir gerçek.

Ayrıca Diken’in öğrendiğine göre Erzan’ın müdür olarak görev yaptığı Florya ve Levent Büyükdere şubeleri teftişten geçiriliyor.

Bankanın Diken’e açıklaması

Bankanın iletişim ajansından yapılan açıklamada, “Olay adli makamlara yansıdı. Savcılığın olayla ilgili gizlilik kararı var. O yüzden açıklama yapamıyoruz” dendi.

Bilinmeyen

Soruşturma bağlamında merak edilen bir konu da şu:  Seçil Erzan bu ‘tezgah’ı tek başına mı yoksa bir ‘şebeke’yle birlikte mi kurup yürüttü?

Konuşan bir bankacı böylesi bir ‘tezgah’ın tek başına kurulup yıllarca yürütülmesine ‘pek ihtimal veremedi.’

Bu açıdan dikkat çeken noktalardan biri de şu: Öğrenilen bilgilere göre Erzan, tutuklanmadan önce ilgili banka yetkilileri tarafından ‘sorgulanmış.’

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol