Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kentsel dönüşüme giren evlerin yarısı devlet tarafından karşılanacak

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, kentsel dönüşüme girecek yapıların maliyetlerinin yarısını devlet tarafından karşılanacağını duyurdu.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Yardımların 750 bin ve 900 bin lira tutarında olacağını açıklayan Erdoğan, maliyetin diğer yarısını karşılayacak vatandaşlar için faiz oranları ve ödeme planlarını da duyurdu. Kentsel dönüşümün İstanbul'dan başlayacağını duyuran Erdoğan, kentte yapılan kira yardımlarının da artırıldığını açıkladı. Erdoğan'ın duyurusuna göre İstanbul'da 3 bin 500 lira olan kira yardımı 5 bin 250 liraya çıkarıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziosmanpaşa Meydanı’nda, Kentsel Dönüşüm Projeleri Anahtar Teslim ve Temel Atma Töreni’ne katıldı. Burada konuşan Erdoğan, "2 yeni müjde" duyurdu. Vatandaşların kentsel dönüşüme girecek yapılarının yarı fiyatının karşılanacağını duyuran Erdoğan, kredi kullanım tutarlarını ve faiz oranlarını da açıkladı.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Çeşitli kolaylıklar sağlayacağız"

"Kentsel dönüşümde yarısı bizden kampanyası. Oturdukları evlerin riskli yapı tespitini yaptıran vatandaşlarımızın ister yerinde ister rezerv alanda dönüşüme giren evlerinin yarısını devlet olarak biz karşılayacağız.

Mesela, diyelim ki 100 m2 büyüklüğünde 2 oda 1 salon evini yeniden yapmak isteyen vatandaşımızın önüne 1 buçuk milyon lira maliyet çıktı. Bunun 750 bin lirasını biz hibe olarak vereceğiz. Geri kalan 750 bin lirasını vatandaşımız kendisi koyacak, böylece evini hemen yenileyebilecek.

120 m2 büyüklüğündeki 3 oda 1 salon ev için ise 1milyon 800 bin liranın yarısına tekabül eden 900 bin lira olacak. Vatandaş kendi kısmı için borçlanacaksa ona da çeşitli kolaylıklar sağlayacağız.

"Cebinde hiç birikmiş parası olmayan vatandaşımız bile..."

Örneğin vatandaşımız yüzde 0,79 faizle, 10 yıl vadeli kredi kullanabilecek. Veya yüzde 10'u peşin kalanı 10 yıl vadeli olarak ÜFE, TÜFE memur maaş artış oranlarından düşük olanını aşmayacak düzeyde güncellenecek rakamlarla borcunu ödeyebilecek. 

Bu yöntemle yüzde 10'u peşin ödenen 750 bin liralık borçlanma için aylık taksit, 5 bin 625 lira, 900 bin liralık borçlanma için 6 bin 750 lira düzeyinde gerçekleşecek. Cebinde hiç birikmiş parası olmayan vatandaşımız bile devletin vereceği katkıyla ve kendi payına düşen kısmı uygun şartlarla borçlanarak güvenli bir yuva sahibi olabilecek.

"İstanbul'da kira yardım tutarını 3 bin 500 liradan 5 bin 250 liraya yükseltiyoruz"

Ayrıca parsel bazında kendisi dönüştürmek isteyenlere de 0,74 faiz oranıyla 1 milyon 250 bin lira kredi kullanma imkanı sağlıyoruz. 

Kampanyayı İstanbul'dan başlatıyoruz. Önümüzdeki çarşamba günü başvuruları başlayacak kampanyanın detaylarını bakanlığımız ilan edecek. İkinci müjdemiz kira yardımlarıyla ilgili. İstanbul'da kira yardım tutarını 3 bin 500 liradan 5 bin 250 liraya yükseltiyoruz."

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol