Vatandaşın kredi borcu 1.4 trilyon TL arttı
Hanehalkı borcunun milli gelire (GSYİH) oranı yüzde 11, borcun harcanabilir gelire oranı da yüzde 28 düzeyinde gerçekleşti
- | Son Güncelleme:
- | İş'te Gündem
Yüksek enflasyonun getirdiği hayat pahalılığı geçim derdini derinleştirirken, ayı döndürmeye çalışan vatandaşın her gecen gün kredi kartına ve bankalara olan borcu arttı.
Bankada parası olanların varlıklarına son bir yılda 5.1 trilyon lira eklenirken, borçlu olanların borcu da 1.4 trilyon artışla 3.2 trilyon liraya ulaştı.
Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, varlıkların artışında kur ve faizlerdeki yükseliş önemli rol oynarken, döviz kurlarındaki artıştan kaynaklı zenginleşenlere yapılan ödemeler ağırlıklı olarak Merkez Bankası’nın kasasından çıkmış oldu.
Merkez Bankası’nın (TCMB) yayımladığı Finansal Hesaplar Raporu’na göre, 2023 yıl sonu itibarıyla hane halkının borçları 2022 sonuna göre 1 trilyon 858 milyar liradan, 3 trilyon 245 milyar liraya fırladı.
Kredi kullananların üzerindeki kredi yükü son bir yılda 1 trilyon 387 milyar lira birden arttı. Hanehalkı borcunun milli gelire (GSYİH) oranı yüzde 11, borcun harcanabilir gelire oranı da yüzde 28 düzeyinde gerçekleşti.
Buna karşılık hanehalkının finansal varlıkları 2022 sonuna göre 7.3 trilyon liradan 12.4 trilyon liraya yükseldi.
Yaklaşık 3’te 2’si banka mevduatlarından oluşan bu varlıklardaki yıllık 5 trilyon 138 milyar liralık artışın 1 trilyon civarındaki kısmı döviz kurlarındaki artışlardan, yine yaklaşık 1 trilyon liralık kısmı hisse senedi kazançları sayesinde elde edildi.
Necmettin Batırel: Döviz can çekişiyor, TL destan yazıyor
Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 416 milyon dolar yeni kredi
Dolar gece yarısı 33 lirayı test etti
Şok iddia: Araplar, Hakan Ateş'in yerine birini arıyor
Akbank'a karşı açtığı 9 yıllık davayı kazandı
SPK'dan halka arz izni çıkmadı
SPK'dan RTA Laboratuvarları CEO'suna şok ceza
Prof. Hakan Kara açıkladı: Ekonominin gidişatından umutlu musunuz?
Mevduat faizi yüzde 67'yi aşarak rekor kırdı




YORUMLAR
Yorum Yap