Türkiye'yi terk ettiler: Dünya devi LG'nin iki yöneticisine darp ve kurşun yağmuru

Dünya devi LG ile eski Türkiye temsilcisi Digicom AŞ arasında 10 yıldan fazladır süren 500 milyon liralık tazminat davalarının yeni bir boyuta ulaştığı ortaya çıktı.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

LG Elektronik’in iki üst düzey yöneticisi Digicom’un üç çalışanı tarafından trafikte takip edildi. Bu kişiler darp edildi kurşuna tutuldu. Sanıklar “Patrona borçları vardı. Öfke ile yaptık” dedi.LG yöneticileri Türkiye’yi terk etti.

HalkTV'den Dinçer Gökçe'nin haberine göre Güney Kore’nin dünyaca ünlü markası LG Elektronik ile Türkiye temsilcisi Digicom (Digicom Elektronik Paz. AŞ) arasında uzun yıllar süren ‘temsilcilik’ anlaşması 2008 yılında sancılı bir biçimde son buldu. LG, Digicom ile yollarını ayırdı. Tartışmalara konu olan ‘ayrılık’ sonrası bir dizi görüşme yürütülse de sorun çözülemedi. Digicom tarafı, LG’nin aldığı kararın haksız olduğu gerekçesi ile tazminat dava açtı. Taraflar arasındaki tazminat davası uzun yıllardır devam ediyor.

Dünya devi LG 40 yılı aşkın bir süredir Türkiye pazarında.

Tazminat davası devam ederken

500 milyon lirayı aşkın olduğu ifade edilen ‘tazminat davasına’ ilişkin süreç devam ederken, ilginç bir olayın da yaşandığı ortaya çıktı. Halktv.com.tr’nin ulaştığı dava dosyasına göre LG Elektronik Ticaret AŞ’nin iki tepe yöneticisi Baiklyun Oh (52) ve Bokyong Park (45), 2018 yılı sonu ve 2019 yılı başında saldırıya uğradıkları gerekçesi ile polise başvurdu. Yürütülen soruşturma sonrası dava açıldı.

Aracı önüne kırıp, kapıyı açmasını istediler

Dava dosyasına göre, iki yöneticisi 4 ayrı kez saldırıya uğradı. Dosyaya göre ilk olay 31 Ekim 2018 günü saat 20.30 sıraları yaşandı. Baiklyun Oh, LG’nin Şişli’deki merkezinden çıkıp Göktürk’teki evine doğru yol alıyordu. Oh ilk saldırıyı şöyle anlattı: “Plakasını bilmediğim bir araç önüme geçti ve durdu. Ben de durdum. Bu araçtan iki kişi indi. Bu kişiler, tek başıma olduğum araca doğru geldi ve kapıyı açmaya çalıştılar. Kapılar kilitli olduğu için açamadılar. Bu kişilerden biri, aracımın önüne doğru 5 el ateş etti. Ben iyice korktum ve kapıyı açmadım. Sadece ellerimi kaldırdım. Bir süre sonra bu kişiler yaya olarak gittiler.” Oh, korku içinde eve gittiğinde başına gelenleri eşine anlattı. Ertesi gün de eş yerine gittiğinde üst yöneticilerine durumu bildirdi.

Camdan sarktı LG yöneticisini kurşuna tuttu

LG yöneticisi Oh’a yönelik ikinci eylem ise 26 Kasım 2018 akşamı yaşandı. Anılan gün saat 19.30 sıraları evine gitmeye çalışan Oh, Hasdal-Kemerburgaz yolundayken silah sesi duydu. Oh, hemen sesin geldiği sol tarafa baktı. Oh, gördüklerine inanamadı. Araçta iki kişi bulunuyordu. Bu kişilerden biri sağ ön camdan sarkmış, Oh’a yönelik silahını ateşliyordu. Oh, ifadesinde toplam 7 el silah sesi duyduğunu anlattı. Oh ifadesinde o anları “Ben korktuğum için bir yandan da yoluma devam ediyordum. Başımı da direksiyonun altına sokmuştum. Neredeyse kaza yapacaktım” sözleri ile anlattı. Oh ertesi gün, olayı hem yöneticilerine anlattı hem durum polise bildirildi.

Digicom'un patronu Sabri Yiğit hakkında beraat kararı verildi.

O akşam polise gitti

Oh’un yaşadığı son olayın kayıtlara giriş tarihi ise 6 Aralık 2018. Saat 20.30 sıraları Hasdal-Göktürk yolu üzerinde aracı ile seyreden Oh’un yanından geçen bir araçtan kendisine silahla ateş edildi. Oh, 3 el silah sesi duyduğunu ifadesinde anlattı. Oh bu saldırıdan hemen sonra yöneticilerini aradı. Olay yerine bir tercüman istedi. Gelen kişi ile birlikte o akşam polise giderek yaşadıklarını anlattı.

Yolun kenarına çekip darp ettiler

LG Elektronik AŞ’nin TV Servis Müdürü olarak çalışan Bokyoung Park'ın yaşadığı olayın tarihi ise 9 Ocak 2019 olarak kayıtlara girdi. Saat 19.20 gibi yaşanan olayın, yeri ise Kemerburgaz yolu üzeri. Park’ın aracına, başka bir araç hafif şekilde vurdu. Bu araçtaki 4 kişi indi ve Park’ın da inmesini istedi. Park, hasarı görmesi için çağrıldığını düşünerek aracından indi. Park araca bakarken bu esnada ilk darbeyi de yüzüne aldı. Bu kişiler, Park’ı, yolun kenarındaki çimenlik alana çekti. Çimenlik alanda dakikalarca darp edilen Park’ın burnunda kırık oluştu.

Şüpheliler Digicom çalışanı çıktı

İki LG yöneticisinin yaşadığı saldırılara ilişkin yürütülen soruşturmalar birleştirildi. Polis ekipleri, olayda kullanılan araçlardan birine sahte plaka takıldığını belirledi. Soruşturma derinleştirilince şüphelilerin de izine ulaşıldı. Şüphelilerden Deniz Aksu (47) ile Vedat Akka’nın (35) Digicom çalışanı olduğu tespit edildi. Olaylara karıştığı belirlenen üçüncü kişi ise Mevlüt Yiğit (51) oldu. Yiğit aynı zamanda Digicom’un patronu Sabri Yiğit’in (63) de yeğeniydi. Olayda kullanılan aracın da Digicom Grubu’na bağlı bir şirkete kayıtlı olduğu belirlendi. Soruşturma sürecinde şüphelilerin telefonlarının, olayların yaşandığı yerde bulunduğu da tespit edildi. 26 Kasım akşamı yaşanan olay sonrası saat 19.35’te, Vedat Akka ile Sabri Yiğit arasında 35 saniyelik bir görüşmenin olduğu da belirlendi.

(Soldan sağa) Deniz Aksu, Mevlüt Yiğit ve Vedat Akka iki ayrı suçtan hapis cezası aldı.

‘Bize olan borçlarını ödemediler’

Savcılık soruşturması sonrası 4 sanık hakkında dava açıldı. İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davada savunma yapan sanıkların verdikleri ifadelere ise dikkat çekti. Deniz Aksu ifadesinde özetle “Bu firma (LG) yüzünden maaşlarımızı alamadık. Bize olan borçlarını ödemediler, Sabri Yiğit akrabam olur. Kendisi için de üzüldüm. Müşteki Park'ın agresif hareketleri nedeni ile kendisini darp ettik. Bizi Sabri Yiğit azmettirmedi” dedi.

‘O silah kuru sıkıydı’

Bir diğer sanık Mevlüt Yiğit ise “Sabri Yiğit akrabam olur. Camdan yukarıya iki el ateş ettik. Kuru sıkı bir silahtı. Ondan sonra gittik öyle bir şey olmadı yani bir kargaşa falan olmadı. Sağ ön yolcu koltuğunda ben oturuyordum” dedi. Digicom’da şoför olarak çalışan Vedat Akka ise, LG yöneticileri ile trafikte tartıştıklarını ancak kimseyi darp etmediğini söyledi.

Grupta bin 150 kişi çalışıyor

Olaya ilişkin üç kişiyi azmettirmekle suçlanan Digicom’un patronu Sabri Yiğit ise “Bin 150 kişinin istihdam edildiği bir şirketler grubunun sahibiyim. Grubumuzun cirosu milyar dolar civarında. 2008 yılı sonuna doğru, bir gecede kendileri geldi ve bizi bir gecede kapının önüne koydular. Çok iyi niyetli görüşmelerimiz, çok iyi niyetli çabalarımız hiçbir şekilde sonuç vermedi” dedi.

Yiğit: Olanlarla bir ilgim yok

Sabri Yiğit, açtıkları tazminat davasının lehlerine döndüğünü savunarak “Bugün itibariyle 540 milyon TL, ayrıca uluslararası hakem heyetinde de 400 milyon dolarlık da dava açmaya hazırlanıyoruz” dedi. Hukuk davalarının lehe olduğu bir süreçte LG yöneticilerinin darp edilmesi olayını azmettirmesinin mümkün olmadığını kaydeden Yiğit “Böyle bir günde, böyle bir aşamaya gelmiş bir işte, 10 yıl sonra böyle bir aptallık yapabilir miyim ben? Ben böyle bir şey yapsaydım on yıl önce yapardım. Sanıkların bir kısmı akrabam. Bu kişiler, bana zarar verildiğini düşünerek yapmış gibi gözüküyorlar. Ama bana daha büyük zarar verdiler” diye konuştu.

İstinaf onadı karar kesinleşti

Yapılan yargılama sonrası mahkeme kararını verdi. Mahkeme, Sabri Yiğit’e tüm suçlardan beraat verdi. Mahkeme, bir ay kadar da tutuklu kalan diğer üç sanığa ise bazı suçlarda beraat bir suçlamadan ise ceza verdi. Mahkeme, Deniz Aksu, Mevlüt Yiğit ve Vedat Akkaya’ya, LG yöneticisi Baiklyun Oh’a yönelik ‘silahla tehdit’ suçundan 2 yıl 6’şar ay hapis cezası verdi. Mahkeme, Deniz Aksu ve Vedat Akkaya’ya ayrıca, Bokyong Park’ı yaraladıkları için 1 yıl 6’şar ay hapis cezası verdi. Karara yapılan itiraz sonrası dosyaya bakan İstinaf Mahkemesi, kararı onadı. Karar kesinleşti. Bu arada, yaşanan saldırılar sonrası LG’nin iki yöneticisinin Türkiye’yi terk ettikleri anlaşıldı.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol