TSK'da 56 yıl sonra görevden alınan ilk genelkurmay başkanı

2 yıl daha süresi olan ve Genelkurmay Başkanlığı görevini sürdürmesinin önünde bir engel bulunmayan Org. Gürak’ın emekli edilmesinin ardındaki gerekçe merak konusu.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Yüksek Askeri Şura’da sürpriz şekilde emekli edilen Orgeneral Metin Gürak, Cemal Tural’ın ardından 56 yıl sonra görevden alınan ilk Genelkurmay Başkanı oldu.

65 yaşındaki Gürak’ın 2 yıl daha görev süresi vardı. Yaş haddinin ise kısa süre önce TBMM’de yapılan düzenleme çerçevesinde 72’ye kadar uzatılması mümkündü ama kadrosuzluk gerekçesiyle emekli edildi.

Nefes'ten Murat Gürgen'in haberine göre genelkurmay başkanlarının kendi istekleri dışında görevden alınma örnekleri sadece Demokrat Parti iktidarı ve ona son veren 27 Mayıs darbe sürecinde görülmüştü.

SON ÖRNEĞİ TURAL

Nurettin Baransel, DP iktidarı döneminde pasif bir göreve çekilmişti. Rüştü Erdelhun 27 Mayıs darbesine katılmadığı için cunta yönetimi tarafından görevden alındı. Ragıp Gümüşpala 2 ay görevde kaldı, Milli Birlik Komitesi tarafından emekli edildi. 1969’da Cemal Tural darbe yapacağından şüphelenilmesi üzerine yine emekli edildi. 1980 sonrasında Necip Torumtay ve Işık Koşaner hükümetle ters düşerek istifalarını veren komutanlar olarak hatırlanıyor. Hulusi Akar ise Milli Savunma Bakanlığı’na atanması nedeniyle üniformayı çıkarmıştı.

NİÇİN EMEKLİ EDİLDİ?

Gürak’ın kadrosuzluk nedeniyle emekli edildiği açıklandı ama 4 yıllık görev süresinin henüz 2 yılı geride kalmıştı. Dolayısıyla mevcut kadrosu vardı ve kadro problemi bulunmuyordu.

Son bir ayda 12 askerin şehit olmasında sorumluluğun Gürak’a yüklendiği iddia ediliyor ama söz konusu birliklerin bağlı olduğu kuvvet komutanlarından Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu Genelkurmay Başkanlığı’na yükselirken, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu’nun görev süresi 2’nci kez uzatıldı.

TAVIR SERGİLEMEMİŞTİ

Kara Harp Okulu mezuniyet töreni olayı sonrasında Gürak’ın teğmenlerin TSK’dan ihraç edilmesi yönünde tavır sergilememesi de gerekçeler arasında gösteriliyor.

İhraç kararına şerh koyan generaller daha önce pasif görevlere çekilmişti. Genelkurmay Başkanlığı’na atanan dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Selçuk Bayraktaroğlu ise ihraç kararını onaylayan isimdi.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol