Menemenin maliyeti son bir yılda yüzde 45 arttı!

Menemen yapmak artık eskisi kadar ucuz değil. Temmuz ayı enflasyon verilerinin ardından hazırlanan Menemen Endeksi verilerine göre, mutfağın vazgeçilmez yemeği menemenin maliyeti son bir yılda yüzde 45 oranında arttı.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Aylık bazda ise artış yüzde 1,6 olarak gerçekleşti. Yıllık bazda artış TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerinin çok üzerinde gerçekleşirken aylık bazda ise TÜFE'nin altında kaldı.

Menemen malzemeleri üzerindeki fiyat artışlarının hesaplanması ile oluşturulan “Menemen Endeksi”, sofralardaki fiyat artışlarını gözler önüne serdi.

Menemen endeksinde yıllık bazda maliyet artışı yüzde 45 olarak hesaplanırken bir önceki aya göre ise menemen maliyeti yüzde 1,6 oranında yükseldi. (Menemen endeksi, soğanlı menemen tarifi üzerinden hesaplanmıştır)

CNBC-e tarafından hazırlanan Menemen Endeksi'nde özellikle çarliston biber ve yumurta fiyatlarındaki artış dikkat çekti. Domates ve soğanın fiyatları ise düşüşte.

Biber ve yumurta uçtu, domates ve soğan düştü

Temmuz ayında menemenin temel bileşenlerinde yaşanan fiyat değişimleri şöyle oldu:

* Çarliston biber fiyatı yüzde 12,77 arttı
* Yumurta fiyatları yüzde 2,64 yükseldi
* Domates fiyatı yüzde 1,56 geriledi
* Soğan fiyatı yüzde 10,2 düştü

Bu verilerle birlikte, menemen enflasyonunun, genel gıda enflasyonunu aştığı dikkat çekti.

Menemen Endeksi yıllık bazda TÜFE'nin üzerinde

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçtiğimiz günlerde temmuz ayında enflasyonun aylık yüzde 2,06, yıllık ise yüzde 33,52 olarak gerçekleştiğini açıklamıştı.

Bu oranlar, menemen enflasyonu ile karşılaştırıldığında; Menemen Endeksi'nin yıllık bazda genel tüketici enflasyonunun üzerinde seyrettiğini aylık bazda ise aşağısında olduğunu ortaya koydu.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol