Sanayici, dolar kurunu 21 TL'den hesaplıyor: Yeni zamlar gelecek

Sanayiciler, döviz alış ve satışı arasındaki makasa dikkat çekiyor

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Uzmanlar, sanayicilerin dolar/TL kurun 21 seviyesinden hesapladığını belirterek, yeni zamların yakında gelebileceği uyarısını yaptı.

Sözcü'den Gamze Bal'a konuşan sanayiciler, doları 19,40'tan bozdurup 20,50'den aldıklarını, bankaların alım ve satım kuru arasındaki makası açmasından dolayı zarar etmeye başladıklarını söyledi. Sanayiciler, bu zararın en geç seçimden sonra otomotivden mobilyaya, çatal bıçaktan cam ürünlerine kadar yeni zamlara neden olacağını söyledi.

TOBB Başkan Yardımcısı ve Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Resmi kurun maliyet kuruyla ilgisi yoksa, maliyet kuru kullanılır. Bunu fiyat artırıcı bir unsur olarak görebiliriz” dedi.

"1 TL'den fazla fark var"

Ostim Sanayici ve İş İnsanları Derneği (OSİAD) Başkanı Süleyman Ekinci, bu zamlardan otomotivden mobilya ve dış cephe kaplamaya, çatal bıçaktan cam ürünlerine kadar birçok ürünün nasibini alacağına işaret etti.

Ekinci, “Girdi fiyatı, maliyeti ne ise ürünün fiyatına da yansıyor bu oran. Halihazırda fiyatlara yansıyan bir artış yok ama böyle giderse bir hafta, on gün içinde yansır, en geç seçimden sonra etkileri görmüş oluruz” değerlendirmesini yaptı.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar ise, “Aldığınızla sattığınız döviz arasında 1 TL’den fazla fark var. 19,4-19,5’ten bozduğunuz doları almaya kalktığınızda 20,5-21 seviyeleriyle karşılaşıyorsunuz. Bu da döviz borcu olanların maliyetini etkileyen bir durum. Maliyet yaparken herkes 21 liralık doları baz alıyor” diye konuştu.

"İthalata dayalı ihracat yapan sektörler en çok etkilenecek"

Maliyet artışlarının ürün fiyatlarına "yansıtılabildiği kadar yansıtılacağını" söyleyen Zeytinoğlu, “Dolayısıyla bu aslında fiyat artışı anlamına gelir” dedi. Zeytinoğlu, şöyle devam etti:

“Ağırlıklı olarak ithalata dayalı ihracat yapan sektörler, yani demir-çelik, makine, değerli metaller, alüminyum, bakır gibi metaller ve ham maddesi Türkiye’de üretilmeyen tüm diğer sektörlerin ve buna bağlı nihai ürünlerde sorunlar oluşacaktır."

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol