Petrol Ofisi, BP Türkiye'yi alıyor: Rakam belli oldu

Akaryakıt dağıtım sektörü, dengeleri değiştirecek dev bir satışa tanık olacak. Kulislerde, Türkiye’nin önde gelen akaryakıt dağıtım şirketlerinden Petrol Ofisi’nin, BP Türkiye’yi satın almak üzere yürüttüğü görüşmelerin sonuçlandığı, tarafların anlaşmaya vardığı konuşuluyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

 

Petrol Ofisi, BP’nin Türkiye’deki akaryakıt dağıtımı işini devralıyor. Petrol Ofisi Grubu, BP'nin Türkiye'deki akaryakıt operasyonlarını satın almak üzere hisse alım sözleşmesi imzaladığını duyurdu.

Petrol Ofisi Grubu'nun ana hissedarı Vitol'ün yönetim kurulu üyesi Chris Bake konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

 "Türkiye enerji sektörünün milli gururu Petrol Ofisi Grubu'nun daha da güçlenmesini sağlayacak bu adımı atmaktan ötürü son derece mutluyuz. Genç ve dinamik nüfusu ve büyüme potansiyeliyle Türkiye'nin geleceğine olan güvenimiz tam.

Petrol Ofisi Grubu CEO'su Mehmet Abbasoğlu da, “Pazardaki gücümüzü daha da pekiştirecek bu heyecan verici buluşmayı ve yeni ekip arkadaşlarımızın aramıza katılmasını sabırsızlıkla bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Rekabet Kurumu'nun onayına tabi olan satışın 2024'te tamamlanması bekleniyor.

Bayi sayısı 2 bin 705 olacak

Türkiye'de 1912 yılından bu yana faaliyet gösteren İngiltere merkezli BP’nin ülkemizde 770 adet akaryakıt istasyonu bulunuyor.

Mevcut bayi sayısı 1935 olan Petrol Ofisi'nin satın almayla birlikte Türkiye genelinde 2 bin 705 bayisi olacak.

Rekabet Kurumu'nun onayına tabi olan satışın 2024'te tamamlanması bekleniyor.

KULİSLERDE KONUŞULAN RAKAM

Edinilen bilgiye göre ise anlaşma dün akşam taraflar arasında imzalandı, resmi duyuru bugüne bırakıldı. Sektör kaynaklarına göre satış tutarı 450-500 milyon Euro civarında.

Akaryakıt sektöründen güvenilir kaynaklar, halktv.com.tr’ye yaptıkları açıklamada, BP’nin, pazar payının gerilemesi, kâr marjlarındaki düşüş nedeniyle Türkiye’den çıkmaya karar verdiğini söyledi.

Kaynaklar, Petrol Ofisi ile BP Türkiye’nin uzun süredir devir ve satış için görüşme yaptığını belirterek, “Bu sürecin tamamlandığını ve imzaların atıldığını söyleyebiliriz. Petrol Ofisi, BP Türkiye’yi satın alacak. Petrol Ofisi, BP bayilerini bünyesine katacak” dedi.

1912’DEN BUGÜNE

BP, Türkiye’de bir asırdan daha uzun süredir faaliyet gösteriyor. BP’nin kuruluşuna öncü olan “Anglo-Persian Oil Company”, 1912 yılında İstanbul’da bir ofis açarak Lion & Sun ve Palm Tree markalarını tescil ettirdi.

Türkiye pazarında 1949 yılına kadar “Steaua Romana” adı altında faaliyetlerini sürdüren BP, bu dönemde yatırımlarını artırarak genişletti. 1957 yılında “BP Petrolleri Anonim Şirketi” olarak değişen unvanıyla faaliyetlerini sürdürüyor.

BP’nin, halen yurt genelinde 700’ün üzerinde akaryakıt bayi bulunuyor.

Petrol Ofisi, 1940’lı yılların başında kuruldu. 2001 yılında İş Bankası ve Doğan Holding ortaklığına satıldı ve özelleştirildi.

İş Bankası 2005'te hisselerini Doğan Holding'e devretti. 2006 yılında Petrol Ofisi'ne ortak olan Avusturyalı OMV, 2010'da Doğan Holding'in hisselerini de satın aldı.

OMV, 6 yıl önce Petrol Ofisi'ni, 1 milyar 368 milyon euroya Hollandalı Vitol Group'a sattı.

Vitol’ün sahibi olduğu Petrol Ofisi, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 2022 yılı sektör raporuna göre yurt içinde 6.6 milyon tonluk satışıyla pazarın yüzde 22’sini kontrol ediyor.

BP, pazarda tek haneli payıyla dördüncü sırada bulunuyor. Yıllık satışı yaklaşık 2.3 milyon ton, pazar payı yüzde 7,7.

Petrol Ofisi’nin, bu yılın ilk sekiz aylık yurt içi satışlarına göre pazar payı yüzde 21,42, BP’nin yüzde 7,15.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol