Milyarderler servet vergisine tepki için 120 milyon dolar bağışladı
ABD'nin Kaliforniya eyaletinde kasım ayında oylanacak milyarder vergisi teklifi öncesinde teknoloji dünyasının önde gelen isimleri harekete geçti.
- | Son Güncelleme:
- | İş'te Gündem
Eyalette 1 milyar doların üzerindeki servetlere uygulanması planlanan tek seferlik vergiye karşı yürütülen kampanyalara şimdiye kadar 120 milyon doları aşkın bağış yapıldı.
ABD'nin Kaliforniya eyaletinde kasım ayında yapılacak halk oylamasında gündeme gelecek milyarder vergisi teklifi, teknoloji dünyasının önde gelen isimlerini ayaklandırdı.
Eyalette 1 milyar doların üzerinde varlığa sahip kişi ve vakıflardan tek seferlik yüzde 5 servet vergisi alınmasını öngören düzenlemeye karşı teknoloji milyarderleri şimdiye kadar 120 milyon doların üzerinde bağışta bulundu.
Vergiyi destekleyen en büyük kuruluş olan sağlık çalışanları sendikası SEIU-UHW ise bugüne kadar yaklaşık 31 milyon dolar kaynak toplayabildi.
Teklifin seçim pusulasına gitmesini engellemek veya reddedilmesini sağlamak amacıyla kurulan siyasi komitelere en büyük desteği teknoloji sektörünün önde gelen milyarderleri veriyor.
SERGEY BRIN İLK SIRADA
Google'ın kurucu ortaklarından Sergey Brin, vergi karşıtı kampanyanın en büyük finansörü konumunda bulunuyor. Brin, "Building a Better California" adlı siyasi komiteye bugüne kadar 82 milyon dolar bağış yaptı.
Son olarak 15 Mayıs'ta 16 milyon dolarlık yeni bir katkı sağlayan Brin'in servetinin Bloomberg tahminlerine göre yaklaşık 280 milyar dolar olduğu belirtiliyor.
GOOGLE YATIRIMCISI 10 MİLYON DOLAR BAĞIŞLADI
Risk sermayesi şirketi Kleiner Perkins'in Yönetim Kurulu Başkanı John Doerr, vergi karşıtı kampanyaya 10 milyon dolar bağış yaptı. Google'ın ilk yatırımcılarından olan Doerr'in serveti Bloomberg'e göre yaklaşık 15,6 milyar dolar seviyesinde.
Blokzincir şirketi Ripple'ın Yönetim Kurulu Başkanı Chris Larsen, "Building a Better California" komitesine 2,5 milyon dolar, vergiye doğrudan karşı çıkan "Golden State Promise" grubuna ise 5 milyon dolar bağışladı. Ripple şirketi de aynı gruba ayrıca 5 milyon dolar destek verdi.
Eski Sequoia Capital yöneticisi ve teknoloji yatırımcısı Michael Moritz, kampanyaya 7,5 milyon dolar katkı sağladı.
Ödeme şirketi Stripe'ın kurucu ortağı ve CEO'su Patrick Collison ise vergi karşıtı komiteye 7 milyon dolar bağış yaptı.
Google'ın eski CEO'su Eric Schmidt de kampanyaya 3 milyon doların üzerinde bağışta bulundu.
TEKLİF NE İÇERİYOR?
Kasım ayında oylanacak düzenleme, Kaliforniya'da ikamet eden veya eyalette vergilendirilen, 1 milyar doların üzerindeki varlıklara sahip kişi ve vakıflardan tek seferlik yüzde 5 servet vergisi alınmasını öngörüyor.
Teklifin destekçileri elde edilecek gelirin kamu hizmetleri ve sosyal programlarda kullanılacağını savunurken, karşı çıkanlar ise düzenlemenin yatırımcıları ve girişimcileri eyalet dışına yönlendireceğini, Kaliforniya'nın rekabet gücünü zayıflatacağını öne sürüyor.
Ünal Aysal Muhsinzade Yalısı'nı tahliye etti!
İnan Kıraç'ın evlilik düğümü çözüldü: Emine Alangoya'ya şok!
Rahmi Koç'un özel kitaplığı kütüphane oldu
İki ünlü isim milyarderler listesinden düştü
100 milyar doların üzerinde serveti olan kaç kişi var?
Cem Boyner: Enflasyonla mücadelede silahlar eskidi
Zorlu'dan finansal yeniden yapılandırma başvurusu!
Murat Ülker 7.5 milyar dolarlık borcu nasıl ödedi?
Lüks dünyası karıştı: 15 milyar dolarlık kayıp servet




YORUMLAR
Yorum Yap