Getir'de neler oluyor? 4 milyarlık zarar
2022 yılı başında 11.8 milyar dolar değerlemeye ulaşan Getir, yeni bir yatırım turunda 500 milyon dolar daha yatırım aldı. Şirketin değerlemesi 2.5 milyar dolara kadar geriledi
- | Son Güncelleme:
- | İş'te Gündem
Getir, yeni bir yatırım turunda, 500 milyon dolarlık bir fon almayı garantilemiş görünüyor.
Medyaya sızan haberlere göre, ay sonunda gerçekleşmesi beklenilen işlemle mevcut yatırımcılardan Birleşik Arap Emirlikleri Fonu Mubadala liderliğindeki bir konsorsiyum 2.5 milyar dolar değerleme ile Getir’e yatırım yapacak. Mubadala’ya G Squared, Sequoia Capital’den ayrılan Michael Moritz ve Revo Capital katılacak.
BTDünyasi.net'in haberine göre işlemin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine, yatırım turuna kimlerin katılacağına dair ortada kesin bilgi yok. Medyada yer alan bilgiler sadece duyum üzerine yazılmış durumda. Ancak bir gerçek var ki risk sermayesi, yatırım sermayesi şirketlerinin yatırım iştahının kaçmış olduğu, şirket değerlemelerinin geçen seneki değerlemelerinin altında kaldığı bir dönemde, 11.8 milyar dolarlık bir değere ulaşmış olan Getir, bu turda sadece 2.5 milyar dolar değerleme ile yatırım alacak.
Yatırımların beşte biri down round
ABD’li Carta Insight isimli araştırma kuruluşu verilerine göre 2023 yılının ilk yarısında, yeni bir turla yatırım alan şirketlerin oranı, neredeyse yüzde 20’lere çıkmış durumda. Yani bir önceki turda daha yüksek bir değerle yatırım alan şirketler, 2023 yılındaki yatırımlarını daha düşük bir değerleme üzerinde alabilmiş. Yatırımcı ekosisteminde buna downround diyorlar.
ABD Silikon Vadisi’nde Kubera Venture Capital’da çalışan Sena Zorlu, Twitter’da bu yatırımlara örnek bir örnek vaka paylaştı geçtiğimiz günlerde. Şirket ismini vermedi ama 2021 yılında 8 milyon dolar yatırım alan bir şirket, bu yıl 12 milyon dolar değerleme üzerinden 500 bin dolarlık bir fon arayışında.
Tarhite, down round denilence ilk akla gelen şirketlerden Facebook, Microsoft’tan 240 milyon dolar yatırım aldığında, şirketin değerlemesi 15 milyar dolara kadar çıkmıştı. Ancak hemen bir yıl sonra, 2009 yılında bu değerleme 8 milyar dolara kadar gerilemişti.
Getir’in değer kaybı
Getir, özellikle pandemi döneminde yıldızı parlayan ve bu fırsatı iyi değerlendirerek büyüyen bir şirket. Bu dönemde aldığı yatırımlarla yurtdışı atılımlarını gerçekleştirdi. Ancak, pandemi sonrası, hızlı teslimat alanında küresel bir konsolidasyon yaşandı. Getir, son olarak Almanya’da Gorillas’ı bünyesine katmıştı.
Hem bu konsolidasyon, hem karlılıkta yaşanan sorunlar ile İspanya, İtalya, Portekiz ve Fransa pazarlarından çıkmak zorunda kaldı. Halen Türkiye başta olmak üzere, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD’de faaliyetlerine devam ediyor. Bu süreçte, 2.500 çalışanı ile yollarını ayırmak zorunda kaldı.
Getir’in değer kaybı yaşamasında tüm bu faktörlerin etkisi var. Hem yatırım musluklarının kesilmesi, hem konsolidassyon hem de karlılık. Üçü bir araya gelince, yeni değerleme oranının düşük kalması da doğal. Ancak bu ortamda, yeni bir tur yatırım gelmesi, şirketin yatırımcılarına ileriye yönelik bir güven verdiğinin göstergesi.
4 milyarlık zarar
Getir’in, kurucusu Nazım Salur, defalarca, şirketin henüz kârlılığa hazır olmadığını dile getirdi.Geçen sene ben de Getir’in, Türkiye operasyonunun son üç yılda 1 milyar 870 milyon lira bilanço zararı yazdığını dile getirmiştim.
Yeni yatırım turu söylentileri ortaya çıkmadan önce, Getir, Türkiye operasyonunda yeni bir sermaye düzeltmesi gerçekleştirdi. 24 Ağustos tarihli ticaret sicil gazetesi kayıtlarına göre, son bir yıllık faaliyetlerinden dolayı ilave bir 2 milyar 240 milyon 519 bin liralık tutarı yine bilançosunda zarar olarak yazdı. Son dört yılda, yazılan zarar, sadece Türkiye operasyonunda, 4 milyar lirayı geçti.
Hollandalı FD gazetesinin iddiasına göre ise Getir”in toplam zararı 553 milyon Euro’u geçmiş durumda.
https://fd.nl/bedrijfsleven/1461957/flitsbezorger-getir-verloor-vorig-jaar-bijna-600-mln
YORUMLAR
Yorum Yap