Gece gelen zamdan haberiniz var mı?
Türkiye’de akaryakıt fiyatları tarihi bir dönemden geçiyor. Seçimlerin ardından dolar kurundaki artış, ek vergi ve küresel piyasalarda ürün fiyatının yükselmesi, akaryakıta zam üstüne zam yapılmasına yol açtı.
- | Son Güncelleme:
- | İş'te Gündem

Benzin ve motorinin litresi, tarihi bir eşiği aştı ve 40 TL’yi gördü. Halen benzin 35-36 TL, motorin de 40-41 TL aralığında satılıyor.
Akaryakıt dağıtım şirketleri ve bayiler, satılan her litre benzin, motorin ve otogazdan “kâr marjı” adı altında belli bir pay alıyor. Akaryakıt fiyatlarının son dönemde hızla artması sonrasında söz konusu paylar oransal olarak geriledi.
HalkTV'den Olcay Aydilek'in haberine göre sektör kaynakları, toplam “kâr marjı”nın litrede 2 TL 88 kuruş olduğunu belirterek, “Daha önce kâr marjımız yüzde 9-10 düzeyinde bulunuyordu. Bu oran yüzde 4.5 düzeyine dek düştü” dedi.
Kaynaklar, genelde 2 TL 88 kuruşun yarısını dağıtım şirketinin yarısını da bayinin aldığını söyledi.
PAYI İÇİN ART ARDA ZAM
Bazı akaryakıt dağıtım şirketleri, satılan her litre üründen aldıkları payı artırmak amacıyla akaryakıta bu gece yarısı olduğu gibi kamuoyuna açıklanmadan zam yapıyor.
Bu kapsamda 1-24 Ekim döneminde benzine 5 kez toplam 22 kuruş zam yapıldı. En son bu gece yarısı akaryakıt tabelaları değişti. Benzin fiyatı, 7 kuruş arttı. Aynı dönemde motorinde de 2 kez ve toplam 7 kuruşluk zam yapıldı.
KREDİ KARTI KOMİSYONLARI
Petrol Ürünleri İşveren Sendikası (PÜİS), geçen hafta Perşembe günü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ı ziyaret etti.
Ziyarete, son dönemde artan kredi kartı komisyonları ve “kâr marjı” damga vurdu. PÜİS heyeti, artan kredi kartı komisyonlarını ve diğer maliyetleri bayilerin karşılamakta zorlandığını söyledi, “kâr marjı”nın düşük olduğunu vurguladı. Heyet, kredi kartı komisyonlarına çözüm bulunmasını istedi.
Ancak, kredi kartlarında komisyon oranları daha da yükselebilir. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 26 Ekim Perşembe günü toplanacak. Aynı gün saat 14.00'te faiz kararı açıklanacak. Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında, politika faizi yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltilmişti.
Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyanı 500 baz puan artırım yönünde gerçekleşti. 250 ila 500 baz puanlık artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 32,50 ile yüzde 35 arasına yer aldı.
Merkez Bankası’nın faizi artırma kararı deyim yerindeyse domino etkisi yaratıyor. Bu durumda referans faiz oranı artacak. Referans faiz, kredi kartlarına uygulanacak olan faizi, gecikme faizini ve kredili mevduat hesabından nakit çekimlerdeki faizi daha da artıracak.
Derinleşen ekonomik krizle birlikte temel gıda dahil zorunlu harcamalarını birkaç kredi kartıyla yapanlar için ek maliyet unsurları ortaya çıkacak. Vatandaşın cebinden faiz için daha çok para çıkacak. Hem vatandaş, hem de ticaret kesimi (komisyonlar) krizi daha derinden hissedecek.

İMİB'in açtığı dava sonuçlandı: İstanbul'da madencilik faaliyetlerini kısıtlayan düzenlemeyi mahkeme iptal etti

Bakan Bolat: Kurallara uymayana kapatma cezası geliyor

Şimşek: Körfez'de 200 yatırımcıya fırsatları anlattık

Kamu arazileri ranta açılıyor

İstanbul'da 10 bin futbol sahası büyüklüğünde askeri alan rant kurbanı oldu

Erdoğan'ı taklit etti, SPK Başkanı ve Hacı Sabancı'dan para istedi

Bakan Şimşek'ten dikkat çeken Gabar petrolü açıklaması

Tüp fiyatlarına zam: Tombul tüp 580 liraya çıktı

Çeliki büken kadınlar: Rakibimiz kendimiz

YORUMLAR
Yorum Yap