Bankalar, KKM'den çıkış için ikna odaları kurdu

Cep telefonu uygulamalarında Kur Korumalı Mevduat (KKM) başvurularını kapatan birçok banka, konuyu sormak için kendilerini arayan müşterilerini bankaya davet ederek, paralarını TL mevduat hesabına yatırmaya ikna etmeye çalışıyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Merkez Bankası’nın aldığı kararın ardından bankalar, KKM hesaplarını TL mevduata dönüştürmek için ilk adım olarak, dijital kanallardan döviz dönüşlü KKM hesabı açılmasına son verdi. Arayan müşteriler ise bankaya davet edilerek, ikna edilmeye çalışılıyor.

Bankalar, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesabı açmazına düştü. Geçen haftaya kadar müşterilerini, dövizden KKM’ye geçirmek için ikna etmeye çalışan bankalar, Merkez Bankası’nın (MB) hafta sonu aldığı kararla zor durumda kaldı.

Bankaların menkul kıymet tesisi uygulamasında değişiklik yapan TCMB kararında, vadesi gelen kur korumalı mevduat hesaplarını standart TL mevduata dönüştürme hedefi getirildi. Bu konudaki kriterleri tutturamayan bankaların ek menkul kıymet tesisine mecbur olacağı açıklandı.

BANKACILIK KAYNAKLARI: İKİLİ FAİZ DÖNEMİ BAŞLAYABİLİR

Bu gelişmenin ardından ilk adım olarak, mobil ve internet şubelerinden döviz dönüşlü KKM hesabı açılmasına son verdi. Ekonomim’den Şebnem Turhan‘ın haberine göre, birçok bankada sadece şubelerden KKM hizmeti devam ediyor. Gerekçe ise, tasarruf sahibini KKM’den vazgeçmeye ikna etmek.

Öte yandan sektör kaynakları, mevduatta ikili faiz döneminin de başlayabileceğine işaret ediyor. Bankaların önümüzdeki dönemde yüksek TL mevduat faizi mi yoksa düşük faizle ne kadar tahvil yükü taşıyabilirim hesabı yaptığını da vurgulayan kaynaklar önümüzdeki dönem TL mevduat faizi yukarı, tahvil faizi aşağı bir hareket yaşanacağını söyleyerek TL mevduat faizlerinde ise yüzde 40’a gelinmesinin muhtemel olduğunu vurguladı.

BANKALAR İKNA İÇİN ŞUBEYE DAVET EDİYOR

Bankalar, müşterilerini KKM’den vazgeçirmek için şubelere davet ediyor. 10Haber’den Nuray Tarhan‘ın haberine göre, cep telefonu uygulamalarında KKM başvurularını kapatan birçok banka, konuyu sormak için kendilerini arayan müşterilerini de bankaya davet ederek, paralarını TL mevduat hesabına yatırmaya ikna etmeye çalışıyor. Son gelişmeler üzerine birçok bankanın müşteri temsilcilerini teknik detaylar hakkında bilgilendirmek için sık sık e-posta göndermenin yanı sıra ardı ardına toplantı düzenlediği de ifade ediliyor.

Kur korumalı mevduatların büyüklüğü 3,36 trilyon liraya ulaşmış durumda. KKM hesaplarının yüzde 70’i ise döviz dönüşümlü. KKM’nin toplam mevduatlar içindeki payı yüzde 26 seviyesinde.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol