ABD'nin hedefinde şimdi de çelikçiler var!

ABD Türkiye’den tekstil ithalatına getirdiği ek vergiden sonra bu kez Türk çeliğini hedefe aldı. Avrupa'nın en büyük çelik boru üreticisi olan, dünyada ise dördüncü sıraya yükselen Türkiye, ABD’de ek vergi tehdidi ile karşı karşıya.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

ABD Ticaret Bakanlığı, Türkiye’den ithal edilen kaynaklı paslanmaz çelik borulara ek vergi soruşturması başlattı. Türkiye'ye ilişkin incelemede 32 farklı sübvansiyon programı mercek altına alındı, üç Türk şirketinin soruşturma kapsamında olduğu açıklandı.

Tekstil ithalatında gelen ek verginin ardından ABD’den Türkiye ekonomisi için bir zorlayıcı haber daha… Bu kez Türk çelik sektörü hedefte.

2018'den bu yana tarifeler ve ticaret soruşturmalarıyla karşı karşıya kalan Türk çelik sektörü, şimdi de paslanmaz çelik borular üzerinden yeni bir ABD soruşturmasıyla karşı karşıya.

ABD, Türkiye'den ithal edilen paslanmaz çelik borulara yönelik yeni bir ticaret soruşturması başlattı. ABD Ticaret Bakanlığı'nın soruşturma kapsamında üç Türk şirketini belirlediği bildirildi.

3 ABD’Lİ ŞİRKET ŞİKAYETÇİ OLDU

Özlem Ermiş Beyhan'ın Haberhürriyeti'ndeki yazısına göre Washington'un Türkiye menşeili ürünlere yönelik ticaret politikaları ve yeni soruşturmaları, iki ülke arasındaki siyasi uyumun ekonomik ilişkilere aynı ölçüde yansımadığını gösteriyor.

ABD Ticaret Bakanlığı, Türkiye ve Hindistan menşeli kaynaklı paslanmaz çelik hat ve basınç borularının ABD'deki üreticilere zarar verip vermediğini ve bu ürünlerin sübvansiyonlardan yararlanıp yararlanmadığını inceleyecek.

Soruşturma, ABD'li üreticiler Bristol Pipe and Tube, Felker Brothers Corporation ve Primus Pipe and Tube tarafından 15 Temmuz 2026'da yapılan başvurunun ardından başlatıldı.

ABD'li üreticiler, Türkiye ve Hindistan'daki üreticilerin devlet desteklerinden yararlandığını ve söz konusu ithalatın ABD’de yerli üreticiler için maddi zarara yol açtığını ve tehdit oluşturduğunu öne sürdü.

TÜRKİYE İÇİN 32 AYRI PROGRAM İNCELENECEK

ABD Ticaret Bakanlığı, Türkiye için başvuruda belirtilen 32 farklı sübvansiyon programının incelenmesi için yeterli bilgi bulunduğuna karar verdi. Hindistan için ise 17 program soruşturma kapsamına alındı.

İncelemenin dönemi 1 Ocak-31 Aralık 2025 olarak belirlendi.

Soruşturmanın önemli noktalarından biri ise Türkiye'deki şirketlere yönelik incelemenin şirket bazında yürütülecek olması.

Ancak şirketlerin isimleri henüz kamuoyuna açıklanmadı.

ABD makamlarının, şirketlere uygulanacak olası sübvansiyon oranlarını belirlemek için ABD Gümrük ve Sınır Koruma Kurumu'nun (CBP) ithalat verilerinden yararlanacağı belirtiliyor.

Soruşturmanın merkezinde kaynaklı östenitik paslanmaz çelik borular ile basınç boruları bulunuyor.

YC INOX VE ERK BORU’NUN YATIRIMLARI DOSYADA

Başvuru dosyasında Türkiye'nin önemli bir çelik boru üreticisi olduğu ve sektörün ihracata dönük yapısına dikkat çekiliyor.

ABD'li üreticilerin sunduğu dilekçede, Türkiye'nin Avrupa'nın en büyük çelik boru üreticisi, dünyanın ise dördüncü büyük üreticisi olduğu belirtiliyor.

Dosyada ayrıca Türkiye'deki paslanmaz çelik boru kapasitesinin yeni yatırımlarla arttığına dikkat çekiliyor.

Bu kapsamda dosyada YC Inox'un Dilovası'ndaki yeni paslanmaz çelik boru tesisi ve Erk Boru'nun kapasite yatırımları da Türkiye'deki sektörün büyümesine ilişkin örnekler arasında gösteriliyor.

Ancak bu şirketlerin isimlerinin dilekçede geçmesi, onların soruşturma kapsamında seçilen üç şirket olduğu anlamına gelmiyor.

Soruşturma sonucunda Türkiye'den yapılan ithalata ilişkin telafi edici vergi uygulanıp uygulanmayacağı süreç içinde belli olacak.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol