İHKİB'den KOBİ'ler için 'Model fabrika!

Türkiye’de net ihracatçı sektörler arasında ilk sırada yer alan hazır giyim ve konfeksiyonda dijital dönüşüm bütün hızıyla devam ediyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Sektörel ihracatın yaklaşık yüzde 70’ini gerçekleştiren İHKİB,  Tasarımdan Üretime: Türkiye’de Hazır Giyim Sektöründe Dijital Dönüşüm Metamorphosis Projesi ile dijital dönüşüm çalışmalarına da liderlik ediyor.

Türk moda  endüstrisinin amiral gemisi İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Tasarımdan Üretime: Türkiye’de Hazır Giyim Sektöründe Dijital Dönüşüm Metamorphosis Projesi ile sektörün rekabetçiliğini güçlendiriyor. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali işbirliği çerçevesinde finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen, Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklenen projenin bilgilendirme toplantısı İstanbul’da yapıldı.

Dış Ticaret Merkezi’ndeki toplantının açılışında konuşan İHKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan, moda endüstrisinin Türkiye’de net ihracatçı sektörler arasında ilk sırada yer aldığının altını çizdi. İHKİB olarak sektörü sürdürülebilir üretim, dijital tedarik ve değer zinciri temelinde yeniden konumlandırdıklarını bildiren Paşahan, şunları söyledi:

MUSTAFA PAŞAHAN: AB DİJİTAL TEK PAZAR STRATEJİSİ’Nİ SEKTÖRE UYARLAYACAĞIZ

“Dijitalleşme ve sürdürülebilir üretim üzerinde yıllardır çalışıyoruz. Bir yıl önce başlattığımız Metamorphosis Projesi ile dijital dönüşüm, uluslararası uygulamalara uyum ve çevre dostu çözümler önererek Türkiye'deki KOBİ'lerin rekabet gücünü artırmayı hedefliyoruz. Projenin ana üssü konumundaki Dijital Dönüşüm Merkezi’ni sektörün hizmetine sunduk. ‘Model fabrika’ diyebileceğimiz bu merkezle KOBİ’lerimizin dijital dönüşüm kapasitelerini güçlendiriyoruz. Dijital dönüşüm projemizle aynı zamanda Avrupa Birliği Dijital Tek Pazar Stratejisi’ni Türk hazır giyim sektörüne uyarlayacağız.

Sektörel bazda Avrupa Birliği stratejilerinin çalışılmasında ülkemizdeki ilk örnek olacağız.”

Açılış konuşmasının ardından düzenlenen ‘Küresel Rekabet için Stratejik Dijital Dönüşüm ve Moda’  başlıklı oturuma İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan ONAT, Dijital Dönüşüm Merkezi Direktörü Emrah Özkorkmaz, Ekoteks Genel Müdürü Nida Arslanbey ve İstanbul Moda Akademisi Eğitimler Koordinatörü Gülin Girişimen konuk oldu. Gazeteci Vahap Munyar’ın moderatörlüğündeki oturumda konuşmacılar İHKİB iştirakleri Dijital Dönüşüm Merkezi, İstanbul Moda Akademisi ve Ekoteks’in hizmetleri ve dijital dönüşüm konusunda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi  sundular.

Gazateci Şeref Oğuz’un moderatörlüğündeki ikinci oturum ise ‘Dijitalleşmede Yasal Düzenlemeler ve Finansman Mekanizmaları’ başlığıyla düzenlendi.

Oturumun konuşmacıları Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Pınar Artıran, KOSGEB İkitelli Müdürü Tolga Erkan ve TÜBİTAK Bilimsel Programlar Başuzmanı Dr. Hale Ay,  güncel yasal düzenlemeler ile firmaların yararlanabilecekleri finansman mekanizmaları hakkında katılımcılara bilgi sundu.

HAZIR GİYİM VE TEKSTİL SEKTÖRÜNDE DİJİTAL DÖNEM

İHKİB’in faydalanıcısı olduğu Metamorphosis Projesi, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali işbirliği çerçevesinde finanse ediliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen proje  Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında destekleniyor.

2022 yılında başlayan proje dijital dönüşüm, uluslararası uygulamalara uyum ve çevre dostu çözümler önererek Türkiye'deki hazır giyim ve tekstil sektörlerinin KOBİ'lerinin rekabet gücünü artırmayı hedefliyor.

İHKİB Dijital Dönüşüm Merkezi projenin ana üssü konumunda bulunuyor. Bir yıl önce faaliyete geçen Dijital Dönüşüm Merkezi’nde geleneksel yöntemlerle imalat gerçekleştiren şirketler kendilerini dönüştürecek eğitim ve danışmanlık hizmeti alabiliyor.

Firmalar aynı zamanda merkezin olanaklarından faydalanarak ürünlerini dijitalleştirerek, e-ticaret ve e-ihracat platformlarına taşıyabiliyor.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol