Emekliye 29 Ekim'de ikramiye yerine şok var!

Hükümet, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılında, 29 Ekim 2023’te emeklilere (5 bin TL) ikramiye vermek üzere hazırlık yapıyor mu?

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Türkiye’de, yaklaşık 16 milyon emekli bulunuyor. 9 milyon dolayındaki emeklinin maaşına, Temmuz ayında zam yapılmadı. Milyonlarca emekli, 7 bin 500 TL olan en düşük emekli aylığı ile yaşama tutunmaya çalışıyor. Türkiye’de, ortalama emekli aylığı da 10 bin 500 TL düzeyinde bulunuyor.

HalkTV'den Olcay Aydilen'in yazısına göre TÜRK-İŞ’in 2023 Ağustos ayı çalışmasına göre Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı, eş deyişle açlık sınırı 12 bin 198 TL düzeyinde bulunuyor.

Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri gereksinimler için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarını oluşturan yoksulluk sınırı da 39 bin 733 TL.

Emeklilerin, önemli bir bölümü 11 bin 402 TL’lik asgari ücretin altında maaş alıyor. Bu kesimin aylık geliri, açlık sınırına bile yaklaşamıyor.

EMEKLİ İKRAMİYELERİ

Emeklilere, yılda iki kez Kurban ve Ramazan bayramlarında ikramiye veriliyor. İkramiye konusunu, ilk kez CHP gündeme getirdi. İktidar, CHP’nin ısrarlı çıkışları sonrasında ikramiyeyi gündemine aldı.

Önce, 1000 TL ile başladı. Bu tutar, ardından 1100 TL’ye yükseltildi. Seçim öncesinde de 2 bin TL’ye çıkarıldı.

Emekliler, ağır ekonomik krizin en büyük mağdur kesimini oluşturuyor. İğneden ipliğe tüm ürünlerin fiyatı dur durak bilmeden artarken, gençliğinin en güzel yıllarını bu ülkenin büyümesi ve kalkınması için gözünü kırpmadan veren emekliler karnını doyurmakta zorlanıyor. Varlık-yokluk mücadelesi veriyor.

Hükümetin ve Merkez Bankası’nın kısa aralıklarla enflasyonu yenilemek zorunda kaldığı bir dönemde düşük maaş… Yılda iki kez verilen 2 şer bin TL’lik ikramiye... Bu büyük ekonomik tufanın faturası başta emekliler olmak üzere dar gelirliye kesiliyor.

29 EKİM’DE İKRAMİYE VAR MI?

Türkiye, 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimlere hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul’u bir kez daha kaybetmek istemiyor. İktidar, bütün stratejisini başta İstanbul olmak üzere büyükşehirleri yeniden kazanmak üzere inşa ediyor.

Seçimin kazanmanın yolu da ekonomik olarak “rıza” üretmekten geçiyor. 16 milyon emekli, iktidarın yerel seçim başarısında kilit önem taşıyor. Erdoğan, bu nedenle yeni yılı işaret ederek, emeklilerin aylıklarının düzeltileceği mesajını veriyor.

Peki iktidar, seçmen tabanını genişletmek ve tahkim etmek için Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılında, 29 Ekim 2023’te emeklilere (5 bin TL) ikramiye vermek üzere hazırlık yapıyor mu?

Bu soruyu, gür bir sesle "Evet" diyerek yanıtlamak isterdim.

Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın nabzını tuttuk. Güvenilir kaynaklar, emeklilere 29 Ekim’de ikramiye vermek üzere bir hazırlığın olmadığını kesin bir dille ifade etti. Bütçede böyle bir kaynağın bulunmadığını da vurguladı. Güvenilir kaynaklar, emekliye ikramiye için kaynak arayışının da olmadığını söyledi.

POLİTİK SÜREÇLER

Bu, işin “ekonomik” yanını oluşturuyor. Elbette, bir de “politik” yanı bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, seçim hesabı ve sahadan alacağı veriler ve riskler, politik olanın yönünü belirleyecek.

Erdoğan’ın, seçimin riskli olduğunu görmesi durumunda geniş bir seçmen tabanını oluşturan emekliye kesenin ağzını açması beklenebilir.

Seçim süreci başladı. Sürpriz kapısı açık...

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol