Yedek akçe artık doğrudan Hazine’ye gidecek

Merkez Bankası (MB) esas sözleşmesinde yapılan değişiklikler yürürlüğe girdi.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem
Player yükleniyor...

MB'nin yıllık kârının yüzde 20'sinin ihtiyat akçesine ayrılmasını öngören hüküm (madde 60/a) sözleşmeden kaldırıldı. 60. maddeye, “Son yıl kârından ayrılan ihtiyaç akçesi hariç, birikmiş ihtiyaç akçeleri her yıl kâra katılarak dağıtılabilir” fıkrası eklendi.

Böylece, 7 Temmuz 2019'da 7186 sayılı Kanun ile MB'nin kötü günler için sakladığı “ihtiyat akçesi”nin Hazine'ye devrinin önünü açan değişiklikler sözleşmeye de yansıtıldı.

Esas sözleşme değişiklikleri Cumhurbaşkanı kararıyla yürürlüğe girdi.Cuma günü Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile mukavelenin 60/c maddesinde yer alan “Safi kârın yüzde 10'u fevkalade ihtiyat akçesine ayrılır” hükmündeki “fevkalade” ibaresi de kaldırıldı. Böylece, fevkalade (olağanüstü) ihtiyat akçesi, ihtiyat akçesine dönüştürülmüş oldu.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol