Yatırımcılar güvenli limana kaçıyor
Altın, kriz ve jeopolitik riskin arttığı dönemlerde yatırımcılar tarafından güvenli liman olarak tercih edilmeye devam ediyor. Altın fiyatları son 7 ayın en iyi haftalık kapanışını gerçekleştirdi.
- | Son Güncelleme:
- | İş'te Gündem

Orta Doğu’da yoğunlaşan çatışmaların yatırımcıların güvenli liman varlıklarına yönelmesine yol açmasıyla altın fiyatları Cuma günü yüzde 3’ün üzerinde artış gösterdi. Ons altının fiyatı 27 Eylül’den bu yana ilk kez bin 900 doları aşarak bin 932 dolardan haftaya kapattı. Gram altın ise yurtiçi piyasada son işlemlerde bin 725 lira seviyesini gördü.
Altının ons fiyatı, İsrail-Filistin çatışmasının daha geniş alana yayılabileceği ve Ortadoğu’daki gerginliğin bir süre daha devam edebileceği endişeleriyle yükselişe geçti.
YÜKSELİŞ SÜRECEK Mİ?
OANDA’nın kıdemli piyasa analisti Edward Moya, “Orta Doğu’daki riskler arttıkça yatırımcılar güvenli limanlara kaçıyor. Bin 800 doların ortalarından kısa sürede bin 900 doların ortalarına geldik. Jeopolitik durum daha da kötüleşirse altın fiyatlarının bu yıl 2 bin dolar seviyelerine gitme ihtimali yüksek” değerlendirmesini yaptı.
High Ridge Futures emtia piyasası müdürü David Meger ise İsrail ve Hamas arasında yaşanan çatışmaların yanı sıra, ABD’de enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesine rağmen Fed’in kasım toplantısında faiz artırmayacağına dair beklentinin altın fiyatlarındaki yükselişe yardımcı olduğunu ifade etti.
ALTIN KONSEYİ: SÜREÇ OLAĞAN
Dünya Altın Konseyi dün açıkladığı raporda, “Jeopolitik olaylar ve altına etkisi, savaş atlatılsa bile küresel risk primi önceki 10 yıla göre daha yüksek bir yerde kalmayı sürdürecek” ifadelerine yer verildi.
Krizden korunma aracı olarak altının, kredi riskinin olmayışı ve riskli varlıklarla negatif korelasyonu nedeniyle sağlam bir geçmişi olduğu hatırlatılan raporda, diğer faktörlerdeki değişimlerin hesaba katılmasıyla da jeopolitik gerilimlerin altın getirilerini etkilemesinin olağan olduğu kaydedildi.

Gram altın fırladı

Bakan Şimşek'ten ekonomist Timothy Ash'e teşekkür ve üç taahhüt

Yabancılar 237 milyon dolarlık hisse sattı

Erdal Sağlam: Şimşek'in tüm çabalarına rağmen yabancı fon akışı sağlanamıyor

Fatih Terim Fonu vurgununda yeni detaylar: Arda Turan 13.9 milyon dolar kaptırmış!

Kara gün dostu altına dönüş

Yabancıların en çok işlem yaptığı hisseler

Borsada dün en çok kazandıran ve kaybettiren hisseler

SPK'dan 4 şirketin sermaye artırımına onay

YORUMLAR
Yorum Yap