Yapısal reformlara başlamazsak, yeniden faiz artırmak zorunda kalırız
Piyasalarda olumlu karşılanan faiz artırımı kararının tek başına yeterli olmayacağına, ülke ekonomisinin yapısal reformlara ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekildi.
- | Son Güncelleme:
- | İş'te Gündem
TCMB, 2018’den bu yana ilk kez faiz artırdı. Politika faizi yüzde 8.25’ten 10.25’e çıktı. Ekonomistler faiz artırımı için şunları dedi:
- Mahfi Eğilmez: “TCMB, bir önceki toplantıda faizi artırsaydı kur bu kadar yükselmemiş, rezervler de harcanmamış olurdu. Faizi artırarak kazanılan sürede yapısal reformlara başlamazsak, bir süre sonra faizi tekrar artırmak zorunda kalırız.”
- Uğur Gürses: İhale ile piyasada yüzde 11’lerde oluşturduğu repo faizini resmi olarak yüzde 10.25 olarak belirlemesi “sıkılaşma” mı oldu şimdi? Aynı likidite devam ederse, ortalama fonlama faizi değişmez: yüzde 10.60 civarında kalır. Fiili olanı resmi hale getirdi Merkez Bankası.
- Haluk Bürümcekci: Politika faizinin yükseltilmesiyle, faiz koridorundaki tüm oranlar da 200 baz puan yukarı taşınmış oldu. Dolayısıyla karara TL’nin vereceği tepkiye bağlı olarak bankanın yeniden haftalık repo ihalelerini yeni politika faizinden başlatması ve piyasa yapıcılarına sağladığı fonlamayı devreye alması söz konusu olabilir.
- Alaattin Aktaş: Merkez’in politika faizi olarak lanse ettiği haftalık repo ihale faizini yüzde 10.25’e çıkarması pratikte bir artış değil, bir faiz indirimi operasyonudur. Yüzde 10.25’lik oran en azından şu dönemde muhtemelen uygulanmayacak ve görünürdeki bu artış haftalık repo ihale faizine bağlı diğer fonlamalardaki faizlerin artırılmasına yarayacaktır.
Taze Kuru Gıda nasıl tavan oldu?
Faiz artı, euro ve dolar geriledi
Merkez Bankası'ndan 2 yıl sonra faizde 2 puan artış
Dagi operasyonunda Mehtap Akyüz'e yasak!
TL erimeye devam ediyor; dolarda yeni rekor 7,70
Vurgunla suçlanan şirket İstanbul Altın Borsası’na üye olmuş
Zarar edip borsada uçanlar tek tek inceleniyor
Yeni gizli belgelerden hangi banka çıktı... Futbolda da kara para skandalı
Euro 9 Lirayı aştı, dolarda yeni zirve



YORUMLAR
Yorum Yap