Vergi daireleri özel yatlara haksız KDV istisnası sağlamış!
Sayıştay, kaç vergi mükellefinin şartları sağlamadığı halde KDV istisnasından yararlandığı bilgisini vermedi.
- | Son Güncelleme:
- | İş'te Gündem
Ekonomi yönetiminin zenginler yerine yoksullardan fahiş vergi alması sıkça tartışılıyor. KDV, ÖTV, gibi dolaylı vergilerin yükünün büyük bir kısmının düşük ücretle geçinmek zorunda kalan milyonların sırtında olduğu eleştiriliyor.
Sayıştay’ın Gelir İdaresi Başkanlığı’na ilişkin hazırladığı 2024 yılı denetim raporu da iktidarın dolaylı bir vergi olan KDV’de zenginlere tanınan ayrıcalığı ortaya koydu.
Nefes'ten Nisanur Yıldırım'ın haberine göre raporda, KDV istisnası kapsamında olmamasına rağmen “ticari yat, paraşüt çekme teknesi, özel yat ve boyu 24 metrenin altında olan turistik gezi ve eğlence amaçlı kapsamında bulunan deniz araçlarına” KDV istisna belgesi verildiği tespiti yer aldı.
Sayıştay, kaç vergi mükellefinin şartları sağlamadığı halde KDV istisnasından yararlandığı bilgisini vermedi.
Sayıştay’ın raporuna göre, vergi daireleri KDV istisna belgelerini denetim yapmadan verdi. Sayıştay, KDV istisnası kapsamında olmamasına rağmen “ticari yat, paraşüt çekme teknesi, özel yat ve boyu 24 metrenin altında olan turistik gezi ve eğlence amaçlı kapsamında bulunan deniz araçlarının” KDV’den muaf tutulduğunu tespit etti.
Sayıştay raporda kaç vergi mükellefinin bu KDV istisnasından yararlandığını ve ne kadar vergi kaybı olduğunu açıklamadı.
VERGİ KAYBI UYARISI
Kamu idaresi cevabında, bulgu konusu hususa ilişkin uygulama birliğinin sağlanmasına yönelik olarak ilgili birimlere gerekli talimatın verildiği ifade edildi.
Raporda, KDV Kanunu’nda yer alan istisnaların şartlarını taşımayan mükelleflerin bu istisnalardan haksız yere yararlanmasıyla oluşabilecek vergi kaybının önlenmesine yönelik kontrol süreçlerinin oluşturulması ve uygulanması gerektiği kaydedildi.
Erman Ilıcak yeni bir ihale daha aldı!
Melih Gökçek'in 41 milyon lira verdiği manken kim?
Krizdeki patron Dubai'deki villasını sattı
Türk şirketinden İtalya'da iki GES yatırımı
Nilhan Onal Gökçetekin iş dünyasında fark yaratan kadın liderler arasında
Esnaf için erken emeklilik yolda: Prim 7 bin 200 güne düşürülecek
TİM Başkanı Mustafa Gültepe'nin evine 'yanlış' baskın!
50 bin dolara Türk vatandaşlığı satmışlar!
Vestel iki genel müdürlüğü birleştirdi




YORUMLAR
Yorum Yap