Vatandaşlık maaşı yeni yılda başlıyor!
AKP’nin 2023 seçim vaatleri arasında yer alan “vatandaşlık maaşı” yeni yılda pilot olarak uygulanmaya başlıyor. Asgari ücretten daha az geliri olan hanelere düzenli destek verilecek.
- | Son Güncelleme:
- | İş'te Gündem
Ailede en az bir kişi çalışma hayatına dâhil olana kadar ödemeler sürecek. Pilot sonuçlarına göre uygulamanın ülke geneline yayılması planlanıyor.
Vatandaşlık Maaşı, Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi kapsamında uygulamaya alınacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından yürütülen, ilgili bakanlıkların da katkı sunduğu programın amacı, her hanenin en az asgari ücret düzeyinde bir gelire ulaşmasını sağlamak.
Model, geliri asgari ücretin altında kalan ailelere ek destek verilmesini öngörüyor. Evde kimsenin çalışmadığı ya da toplam gelirin asgari ücreti karşılamadığı durumlarda ödemeler, aileden en az bir birey işgücüne dâhil olana kadar sürecek.
Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, aynı zamanda bu hanelerde çalışma imkânı olan kişilerin istihdama yönlendirilmesi için çeşitli destek mekanizmaları devreye alınacak.
Önümüzdeki yıl hayata geçirilmesi planlanan sistem, 2026’da pilot illerde başlatılacak.
Pilot uygulamadan elde edilecek sonuçlar doğrultusunda ülke geneline yayılacak altyapı oluşturulacak.
Cumhurbaşkanlığı’nın 2026 Programı’nda sosyal yardım mekanizmasının yeniden ele alınacağı, iş gücüne katılımı engellemeyen, aile merkezli ve kişi başına asgari geliri garanti eden bütünleşik bir yapıya dönüştürüleceği vurgulanıyor.
Benzer bir öneri MHP tarafından da gündeme getirilmişti. MHP Konya Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerde, asgari refah seviyesinin endeks bazlı belirlenmesi ve ailelerin bu seviyeye ulaşana kadar desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Kalaycı, birçok ülkede “vatandaşlık temel geliri” ya da “garanti edilmiş gelir” adıyla uygulanan bu modelde, mevcut sistemin asgari gelir desteğine dönüştürülmesi hâlinde hane geliri ile belirlenen asgari seviye arasındaki farkın her ay düzenli olarak ailelerin hesaplarına yatırılabileceğini dile getirdi. Bu yaklaşımla daha adil ve hak temelli bir düzenin kurulabileceğini ifade etti.
Motorine dev zam kapıda!
Aziz Yıldırım'ın savaş gemisi suya indi!
E-Ticaret haftasına özel indirimler
Ticaret Bakanlığı'ndan ihracatçılara yeni rehber
İhtiyaçtan satılık ev ilanlarında patlama
Türkiye, Agritechnica'da 160 firma ile gücünü gösterdi
Sanayi yön değiştiriyor: Anadolu'da arsa fiyatları katlandı
ESK skandalı büyüyor: İthal etin yarısı tek şirkete verilmiş
Bir dilim limona 3 bin 700 kat ceza kesildi




YORUMLAR
Yorum Yap