Uzmanlardan dolar yorumu...

Seçimlerin ikinci tura kalmasının ardından döviz kurunda yükseliş görülürken uzmanlar, "Merkez Bankası'ndan ikinci tura kadar yeni bir şey beklenmemeli" yorumunda bulundu.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Merkez Bankası'nın (TCMB) net uluslararası rezervleri, seçimlerden önceki son hafta olan geçen hafta 4,45 milyar dolar gerileyerek Şubat 2002'den bu yana en düşük seviye olan 2,33 milyar dolara indi.

Bloomberg'in haberine göre çarşamba günü Merkez Bankası, Türk Lirası üzerindeki baskıyı hafifletme çabalarının bir parçası olarak, yerel kredi kuruluşlarının bankalararası piyasada günlük döviz alım limitlerini düşürdü.

Oksijen'in derlemesine göre yetkililer, ülkenin ekonomik sağlığının bir barometresi olarak görülen para birimine halkın güvenini sağlamak için lirayı istikrarlı tutma çabalarını hızlandırmak zorunda.

Londra merkezli KNG Securities LLP'nin Türkiye piyasaları uzmanı Çağrı Kutman, yaptığı açıklamada şu sözleri kaydetti:

"Döviz tarafında, Merkez Bankası'ndan ikinci tura kadar yeni bir şey beklenmemeli. Bu, bireysel yatırımcılar için dövize erişimin sınırlı ve bankalararası piyasadan daha pahalı olacağı anlamına geliyor. Bu yönde adımlar görmeye başladık bile."

İnsanları dolarlarını bırakmaya ikna etmek de giderek daha fazla gündeme geliyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bu çerçevede çarşamba günü Menkul Kıymet Tesis Hakkında Tebliğ’de değişikliğe gitti.

17 Mayıs 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan değişikliğe göre gerçek kişi ek dönüşüm oranına göre menkul kıymet tesisine ilişkin geçici uygulama eklendi.

TCMB 26 Mayıs-28 Temmuz tarihleri arasında gerçek kişi döviz hesabından TL’ye ek yüzde 10’luk dönüşüm hedefini yakalayamayan bankalar eksik kalan kısım kadar menkul kıymet tesisi yükümlülüğü getirdi.

İstanbul merkezli Tera Yatırım'ın araştırma direktörü Çağdaş Doğan, seçimden bu yana yapılan değişikliklerin TL mevduat faizlerini yükselteceğini, TL devlet tahvili getirilerini ise aşağı çekeceğini söyledi." 

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol