TÜSİAD direktöründen salgına karşı öneri: Bir ay tam karantina uygulanmalı
Ekonomistlerden korona virüsün ekonomiye etkilerinin azaltılması için dikkat çeken bir öneri geldi
- | Son Güncelleme:
- | İş'te Gündem
Koç Üniversitesi öğretim üyeleri, yaptıkların araştırmanın sonuçlarına dayanarak, "Ekonomi üzerinde en az hasar, ülke çapında uygulanacak bir aylık tam karantina uygulaması ile mümkün" önerisini dile getirdi.
TÜSİAD Ekonomik Araştırma Forumu (EAF) Direktörü ve Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, bilim insanlarıyla birlikte koronavirüsün ekonomi üzerindeki etkilerini araştırdı.
Demiralp, "Koronavirüs'ün ekonomideki hasarını en aza indirmek için bir aylık tam karantina ilan edilmeli" ifadelerine yer verdi.
Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, Koç Üniversitesi’nden Cem Çakmaklı, Sevcan Yeşiltaş, Muhammed Ali Yıldırım ve University of Maryland’den Şebnem Kalemli Özcan ile beraber yürüttükleri araştırmanın sonuçlarını paylaştı.
Demiralp, "Ekonomi üzerinde en az hasar, ülke çapında uygulanacak bir aylık tam karantina uygulaması ile mümkün" düşüncesini dile getirdi.
Demiralp, "Araştırmamızdan çıkan en önemli sonuçlardan birini tekrarlayacak olursak: Başarılı bir şekilde uygulanacak tam karantina uygulaması, virüsü en hızlı şekilde kontrol altına almak sureti ile en düşük ekonomik maliyeti sağlıyor. “Tam karantina” senaryosunda sadece en gerekli olan sektörlerin açık olduğunu varsayıyoruz. Karantinanın başarılı olması için Güney Kore benzeri bir uygulama ile hasta olanların sıkı bir şekilde takip edilmesi gerekiyor. Toplam vaka sayısı 3000’e indiği zaman salgının kontrol altına alındığını, mevcut vakaların başarıyla takip edilebileceğini ve hayatın normale dönebileceğini varsayıyoruz" ifadesini kullandı.
Demiralp, tam karantina geçmede gecikmenin maliyetinin çok büyük olduğunun altını çizdi.
DeFacto üretime devam kararı aldı: 900 milyonluk sipariş
Salda Gölü’nün kumları kimlerin villalarına taşındı?
Kıymada şaşırtan fiyat farkı: 44 liradan 74 liraya
Varlık Fonu: Paraya ulaşma sorunu yok!
Ticaret Bakanlığı ‘sanal fuar’ yapacak
Ekonomik tedbir paketi yasalaştı: Fahiş fiyat artışına 100 bin TL, stokçuluk yapana 500 Bin ceza
Sağlık çalışanı kalıyorsa başka müşteri olmamalı
Korona vurdu! Garantili virüs faturası 16.3 milyar TL
95 yıllık THK’yı kapatmaya mı hazırlanıyorlar?



YORUMLAR
Yorum Yap