Türkiye ikinci çeyrekte yüzde 3.8 büyüdü, sanayi yüzde 2.6 küçüldü

TÜİK, ikinci çeyrek büyüme verilerini açıkladı. Türkiye ekonomisi, ikinci çeyrekte yüzde 3,8 büyüdü. Hanehalkı tüketimi büyümeye 10,7 puan katkı yaptı. Büyümeyi; net ihracat 6,3 puan ve stok değişimi 2,6 puan aşağı çekti.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Türkiye ekonomisi, ikinci çeyrekte yüzde 3,8 büyüdü. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,5 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2023 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,0 arttı.

İkinci çeyrekte; sanayi yüzde 2,6 küçüldü; hizmetler yüzde 6,4 ve inşaat yüzde 6,2 büyüdü.

Nihai tüketim harcamaları yüzde 15,6 artarken, devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 5,3 ve yatırımlar yüzde 5,1 arttı.

İkinci çeyrekte; mal ve hizmet ithalatı yüzde 20,3 arttı, ihracat yüzde 9 azaldı.

Hanehalkı tüketimi büyümeye 10,7 puan katkı yaptı. Büyümeyi; net ihracat 6,3 puan ve stok değişimi 2,6 puan aşağı çekti.

Bu arada yılın ilk çeyreği için yüzde 4 olarak açıklanan büyüme verisi de yüzde 3,9'a revize edildi.

 

Sanayi daraldı, hizmetler büyümede öne çıktı

Sektörel bazda bakıldığında ise yılın ikinci çeyreğinde sanayideki daralmaya karşın hizmetler tarafındaki büyüme dikkat çekti.

GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde ikinci çeyrekte diğer hizmet faaliyetleri yüzde 6,6, hizmetler yüzde 6,4, inşaat yüzde 6,2, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 5,1, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 4,9, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 3,2, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 1,3 ve tarım sektörü yüzde 1,2 arttı.

Sanayi yüzde 2,6; mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri ise yüzde 1,2 azaldı. Böylelikle sanayide birbirini izleyen 3. çeyrekte de daralma kaydedildi.

Beklenti yüzde 4 seviyesindeydi

Ekonomistlerin beklentisi ikinci dönemde büyümenin yıllık bazda yüzde 4 olması yönündeydi.

Ankette en düşük tahmini veren kurum 2. çeyrekte yıllık yüzde 2,5; en yüksek tahmini veren kurum ise yüzde 4,7 büyüme tahmininde bulunmuştu.

Çeyreklik bazda büyüme beklentisi ise yüzde 3,3 olarak belirlenmişti.

Yılın ilk çeyreği için yüzde 4 olarak açıklanan büyüme verisi de yüzde 3,9'a revize edildi.

Öncü göstergelerde hane halkı tüketimi öne çıkmıştı

Perakende satışların dahil olduğu öncü göstergeler, sanayi ve ihracatta yavaşlamaya rağmen tüketimin ikinci çeyrekte güçlü kaldığını gösterdi.

Mayıs ayında perakende satışlar önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artış kaydetmişti. Haziran ayında ise perakende satışlardaki yıllık artış yüzde 28,5 olmuştu.

Sanayi üretimine ilişkin göstergeler de Şubat ayındaki yıkıcı depremlerin ardından toparlanmanın sınırlı olduğunu göstermişti.

Nisan ayında sanayi üretimi bir önceki yıla göre yüzde 1,2 gerilerken, Mayıs ayında yüzde 0,2'lik, Haziran ayında ise yüzde 0,6'lık sınırlı yükseliş görülmüştü.

İhracat tarafında ise ikinci çeyrekte gerileme kaydedilmişti. TÜİK verilerine göre 2023'ün ikinci çeyreğinde toplam ihracat bir önceki yıla göre yüzde 6'ya varan düşüşle 61,74 milyar dolara geriledi.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol