Türk inşaat devi, Etiyopya'da 500 milyon dolarlık davayı kaybetti

Akgün İnşaat, Etiyopya’da kazandığı sanayi bölgesi geliştirme lisansının iptal edilmesi sonrası açtığı davayı kaybetti.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Şirket 500 milyon dolarlık tazminat talep etmişti. Etiyopya hükümeti, projeyi, Addis Ababa’nın önemli içme suyu kaynakları olan Legedadi ve Dire barajlarının yakınında bulunduğu gerekçesiyle iptal etmişti.

Akgün İnşaat, Etiyopya’da kazandığı ihale elinden alınınca açtığı davayı tahkimde kaybetti. Akgün İnşaat, ülkede kazandığı sanayi bölgesi geliştirme lisansının iptali sonrasında 500 milyon dolarlık tazminat davası açmıştı. Ancak bu lisans, planlanan alanın Addis Ababa’nın önemli içme suyu kaynakları olan Legedadi ve Dire barajlarının yakınında bulunduğu gerekçesi ile iptal edilmişti. Etiyopya hükümeti Türk şirketin bu iptalin ardından açtığı uluslararası tahkim davasını kaybettiğini duyurdu.

“ÇED RAPORU YETERLİ BULUNMADI”

Haberhürriyeti'nden Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre yetkililer, her iki davada da taleplerin tamamen reddedildiğini ve kararların kesin olduğunu ifade etti. Yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Adalet Bakan Yardımcısı Belayihun Yirga, şirketin yeterli bir çevresel etki değerlendirmesi sunmadığını ve alternatif sahaları reddettiğini belirtti. Hakem heyeti, uluslararası hukuk çerçevesinde kamu sağlığını ve kritik altyapıyı koruma hakkını teyit ederek Etiyopya’nın pozisyonunu haklı buldu.”

TÜRK ŞİRKETLERİ OSB’DEKİ ARSALARI 80 YILLIĞINA KİRALAYACAKTI

Akgün İnşaat, Afrika’nın boynuzu olarak bilinen Etiyopya’da 3 bin 500 hektarlık bir arazi üzerine Ethio-Türk Organize Sanayi Bölgesi kurmak için 2013 yılında çalışmalara başlamıştı.

Şirket, bedeli ödenerek araziyi Etiyopya Hükümeti’nden 2013 Mart ayında 80 yıllığına teslim aldığını ve OSB’de şantiye mobilizasyonu, altyapı ve fabrika inşaatlarının yapımına başladıklarını duyurmuştu.

Ethio-Türk Organize Sanayi Bölgesi’nde arsalar 80 yıllığına sanayiciye kiralanacaktı. Bu OSB, ülkede yatırım yapmak isteyen Türk şirketleri için Afrika’ya açılmanın önemli merkezlerinden biri haline gelecekti.

Ancak sonrasında Etiyopya hükümeti OSB iznini iptal etti ve hukuk mücadelesi başladı.

Akgün Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Akgün, “Avrupa standartlarında hukuk, gelişen altyapı ve ülkenin yatırımcıya sağladığı teşvikleri kaçırmayın” diyerek Etiyopya’ya yatırımcıları çağırmıştı.

TÜRKİYE EN BÜYÜK İKİNCİ YATIRIMCI ÜLKE

Etiyopya’da 250’den fazla Türk şirketi faaliyet gösteriyor. Türk şirketlerin toplam yatırımı 2.5 milyar doların üzerinde. Ülkede 50 bin kişiye istihdam sağlayan tekstilden gıdaya ve enerjiye farklı sektörlerden Türk şirketleri Etiyopya’nın en büyük yabancı yatırımcıları arasında. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen ay 11 yılın ardından ilk kez Etiyopya’ya resmi bir ziyarette bulunmuş, “Etiyopya'daki en büyük ikinci yatırımcı ülke olmaktan memnuniyet duyuyoruz” demişti.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol