Türk doğal taş sektörü, ABD'ye 58 firma ile çıkarma yapacak

Yaklaşık 2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türk doğal taş sektörü, en önemli ikinci ihracat pazarı olan ABD’de düzenlenecek ‘Coverings, The Global Tile & Stone Experience 2024 Fuarı’na katılmaya hazırlanıyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Türk doğal taş sektörü 22-25 Nisan tarihleri arasında ABD’nin Atlanta kentinde düzenlenecek ‘Coverings, The Global Tile & Stone Experience 2024 Fuarı’na çıkarma yapmaya hazırlanıyor. 4 gün boyunca devam edecek fuarın Türkiye milli katılım organizasyonu, 22’nci kez İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) tarafından yapılırken, 28 firma milli katılım kapsamında fuarda yer alacak. Toplam 59 Türk firmanın katılacağı fuarda 40’tan fazla ülkeden katılımcı hazır bulunacak. Doğal taş ve seramik sektörlerinde gelişen en son yenilik ve teknolojileri tanıtmayı hedefleyen uluslararası ticaret fuarı ve sergisini geçen yıl 25 binden fazla kişi ziyaret etti.

Firmalar, distribütörler, perakendeciler, imalatçılar, müteahhitler, fabrikatörler, mimari ve tasarım profesyonelleri, inşaatçılar ve emlak müteahhitlerinin katılımı ile düzenlenen fuarda, 4 gün boyunca seminerlerle oturumlar da düzenlenecek.

Dünyadaki en yenilikçi kaplama ve taş ürünlerini tanıtan bir sahne olarak tanımlanan fuar, dünyanın en büyük doğal taş pazarları arasında yer alıyor. Türk maden ihracatçıları için en önemli pazarlar arasında bulunan ABD’de düzenlenen fuar ile ihracata büyük katkı sağlanacağı ifade ediliyor.

DOĞAL TAŞ İHRACATINDA ABD İKİNCİ SIRADA

2023 yılında en fazla ihraç edilen maden ürün grupları arasında ilk sırada 2 milyar dolarlık ihracatla metalik cevherler, ikinci sırada 1,9 milyar dolarlık ihracatla doğal taşlar, üçüncü sırada ise 1,1 milyar dolarlık ihracatla endüstriyel mineraller yer aldı.

Bu dönemde işlenmiş mermer 1,88 milyon ton ve 897,34 milyon dolar ile 2023 yılında toplam maden ihracatı içinde en fazla ihraç edilen ürün oldu. 2023 yılında maden ihracatının gerçekleştirildiği önemli ülkeler arasında, Çin 1,61 milyar dolar ile ilk sırada yer alırken, Çin’i sırasıyla, 492,29 milyon dolar ile ABD, 291,58 milyon dolar ile Bulgaristan, 255,29 milyon dolar ile Hindistan, 233,05 milyon dolar ile İtalya, 203,02 milyon dolar ile Belçika takip etti.

Doğal taş ihracatının yapıldığı ülkelerin başında ise 432,3 milyon dolar ile Çin Halk Cumhuriyeti gelirken, Çin’i sırasıyla 389 milyon dolar ile ABD, 159,3 milyon dolar ile Hindistan, 114,2 milyon dolar ile Suudi Arabistan,104,2 milyon dolar ile Irak izledi.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol