TMSF'ye 9 kişiden 2 milyar fon iadesi geldi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen fon soruşturması kapsamında şu ana kadar TMSF'ye 9 kişi toplam 2 milyar lira iade ettiği ortaya çıktı. 31 şirket ise mercek altında.
- | Son Güncelleme:
- | İş'te Gündem
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Borsa İstanbul'daki manipülatif işlemler kapsamında portföy yönetim şirketlerine yönelik yürütülen dev soruşturmada adli bilanço netleşiyor.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesindeki Birleşik Fon Bankası'nda oluşturulan "gönüllü iade" hesabına şu ana kadar 9 kişi, 2 milyar lira iade etti.
Operasyon kapsamında toplam 302 şüpheli hakkında adli işlem yapıldı. Şüphelilerden 86'sı tutuklanarak cezaevine gönderilirken, 163 kişi hakkında ise adli kontrol kararı uygulandı. Firari 35 şüpheli hakkında ise yakalama kararı çıkarıldı.
Sabah'tan Halit Turan'ın haberine göre, soruşturmanın en dikkat çeken gelişmelerinden biri de rızaen iade sürecinde yaşandı.
Etkin pişmanlık hükümleri ve iade adımları kapsamında, TMSF bünyesindeki Birleşik Fon Bankası'nda oluşturulan özel gönüllü iade hesabına toplam 2 milyar 1 milyon 170 bin lira tutarında ödeme gerçekleştirildi.
100 KATINA ÇIKARDILAR
Başsavcılığın Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) yazdığı yazışmalar, borsadaki kurgunun çalışma mekanizmasını da gün yüzüne çıkardı.
Dijital incelemeler ve finansal analizler sonucunda, bazı şirket hisselerinin fiyatlarının yapay işlemlerle 100 katına kadar çıkarıldığı saptandı.
Manipülatörler, hedef aldıkları hisseleri doğrudan piyasadan toplamak yerine fonlar aracılığıyla topladı.
Fon alımları üzerinden yürütülen işlemlerle hem ilgili şirketlerin hisse değerleri sanal olarak tırmandırıldı hem de bu hisseleri portföyüne katan fonların birim değerleri yapay şekilde tavan yaptırılarak küçük yatırımcılar yanıltıldı.
31 ŞİRKET MERCEKTE
Başsavcılık ve SPK uzmanlarının fon bağlantılı işlemler nedeniyle büyük vurgun yapılan 31 hisseyi incelemeye aldığı öğrenildi.
Bu hisseler: "ALKLC, ANELE, BIGEN, BTCIM, BURCE, BURVA, CELHA, DMRGD, DSTKF, EDATA, GMTAS, GRTHO, GUNDG, HEDEF, IEYHO, INFO, KERVT, KRDMD, KTLEV, KUYAS, MANAS, ODINE, OZATA, OZSUB, PASEU, PEKGY, PRZMA, SELEC, TEHOL, TRHOL, VSNMD."
Borsada yabancı alarmı: Türkiye'ye süre verildi
Turgut Aydın hangi şirketi satın alıyor?
Fahiş servete özel tim! Kaçırılan paralar Türkiye'ye getirilecek
MSCI'dan Borsa İstanbul kararı: Karar ne anlama geliyor?
Fonlarda ana para buhar olup uçacak!
Soygun ihbarına 'Takipte kalın' cevabı gelmiş!
Tera'nın izinsiz işlemi 1 ay sonra fark edildi
Taha Çakmak'ın mal varlığına tedbir konuldu!
Bloomberg'in dolar haberi piyasayı karıştırdı!




YORUMLAR
Yorum Yap