Tat Gıda'yı satın alan Memişoğlu Gıda kim?

120 milyon dolarla başlayan pazarlık süreci 80.9 milyon dolar ile nihayetlendirildi.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Koç Holding, 2023 Mayıs ayı sonuda bir açıklamayla Tat Gıda’yı satışa çıkaracağını duyurmuştu. Geçen yıl başlayan Tat Gıda satış sürecini en iyi takip eden yayınlardan biriyiz. Geçtiğimiz sürede bu sayfalarda defalarca haber girdik, en yeni bilgileri aktarmaya çalıştık.

En son da yılın ilk haftasında bir kulis haber aktardık. Haberimizde, Koç tarafının verilen teklifleri yeterli bulmadığı için satışı beklemeye aldığını yazmıştık.

Bu haberimizin arkasındayız. Hakikaten yılın son haftasında yapılan görüşmelerde tıkanıklık olmuş ve satış beklemeye alınmıştı.

Ancak sonradan görüşmeler tekrar başlamış ve nihayetinde geçen hafta tarafların anlaştığı ve Tat Gıda’nın Mersin merkezli Memişoğlu Gıda’ya satıldığı resmen açıklandı.

120 milyon dolarla başlayan pazarlık süreci 80.9 milyon dolar ile nihayetlendirildi. Tat Gıda’nın KAP’a yaptığı açıklama, özetle şöyle:

“Tat Gıda Sanayi AŞ paylarının satış süreci kapsamında 6 Kasım 2023 tarihli özel durum açıklamamızda belirtilen bağlayıcı tekliflerin incelenmesi sonucunda, şirketimiz, Arçelik ve Aygaz dahil Koç Topluluğu şirketleri, Koç ailesi üyeleri, Koç Topluluğu ile ilişkili vakıfların sahip olduğu payların Tat Gıda Sanayi AŞ'nin sermayesinin toplam yüzde 49.04'üne denk gelen kısmı ve ayrıca 15 adet kurucu intifa senedinin Memişoğlu Tarım Ürünleri Ticaret Limited Şirketi'ne satışına yönelik Pay Alım Satım Sözleşmesi imzalanmıştır. Devre konu toplam yüzde 49.04 oranındaki Tat Gıda paylarının tamamı için devir bedeli kapanış uyarlamasına tabi olmak üzere 80 milyon 915 bin 335,72 dolar olarak belirlenmiştir.”

Peki, Tat Gıda’yı satın alan Memişoğlu Gıda kim?

Memişoğlu Gıda da bakliyat sektörünün köklü şirketlerinden biri. 45 yıllık geçmişi olan Memişoğlu Gıda’nın 8 milyar TL cirosu ve dokuz fabrikası bulunuyor.

İşin en ilginci, bakliyat sektöründe Tat markası ile bulunuyor. Raflarda Tat markası ile gördüğünüz bakliyat ürünleri, Koç’un Tat Gıda’sına değil, Memişoğlu Gıda’ya ait bir marka.

Hatta, geçmişte Tat Gıda’nın Memişoğlu’nu Tat markasını kullanmaması için dava açtığı bile konuşulur.

Bugün davalık oldukları Tat Gıda’yı satın alarak bakliyat, salça, turşu ve konservede artık Tat markası Memişoğlu’ye ait oldu.

Tabii bu satış, en çok Koç Holding kültürü ile yetişen çalışanları etkileyecek.

Koç kültürüne alışmış Tat Gıda çalışanları, bakliyatçılar kültürü ile şok yaşayacak.

Tat Gıda’da sendika örgütlü. Bakalım sendika tarafı nasıl bir yol izleyecek…

Koç Holding bağlı ortaklıklarından biri olan Tat Gıda'nın temelleri, 1967’de Vehbi Koç tarafından Bursa Mustafakemalpaşa'da "Tat Konserve" adıyla atıldı.

Tat Gıda, günlük işleme kapasitesi açısından Avrupa'nın beşinci, dünyanın 10’uncu en büyük domates işleme kapasitesine sahip.

Tat Gıda’nın İzmir Torbalı, Bursa Karacabey ve Mustafakemalpaşa olmak üzere üç fabrikası bulunuyor.

45 yıllık gıda sektörü deneyimine sahip olan Memişoğlu Tarım ise Türkiye bakliyat ve hububat sektörünün lider firmaları arasında yer alıyor.

Kaynak: Para Dergisi

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol