Taş Yapı patronu Emrullah Turanlı'nın aldığı ihaleler 100 milyara çıktı
İstanbul’un göbeği Şişli’ye yapılacak olan 72 kat inşaat rezidans, belediyeyle bakanlığı karşı karşıya getirdi. İstanbul’un siluetinin bozulmasına neden olacak olan projeyi yapan Emrullah Turanlı bugüne kadar özel imar ve kamudan aldığı ihalelerle adeta uçuşa geçti.
- | Son Güncelleme:
- | İş'te Gündem
MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, Bulgar Vakfı’nın Şişli’de bulunan 59 dönümlük arsası yıllardır gündemden düşmüyor. Milli emlak arazisi olan arsa 2008 yılında 10 yıllığına Bahçeşehir Üniversitesi’ne kiralandı.
Ancak 2012 yılında azınlıklar ile ilgili çıkan yasayla birlikte arazi Bulgar Vakfı’na geçti. Taşyapı İnşaat, 59 dönümlük arazi için devreye girdi ve 2012 yılının Temmuz ayında yüzde 50-50 kat karşılığı sözleşme imzaladı.
Bahçeşehir Okulları araziyi bırakmak istemedi. Bir açıklama yapan Emrullah Turanlı ‘Enver Yücel araziyi boşaltmak için benden 10 milyon dolar para istedi’ açıklaması yaptı.
Bahçeşehir Üniversitesi, Turanlı’nın açıklamasına, "Adı rüşvet ve yolsuzluk soruşturmalarına konu olan bir iş adamının bizimle ilgili iddialarını anlamakta güçlük çekiyoruz.” yanıtı verdi.
ŞİŞLİ BELEDİYESİ DEVREDEN ÇIKARILDI!
Emrullah Turanlı, Enver Yücel’den sonra dönemin Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'e de bir takım suçlamalarda bulundu. 2 milyon dolarlık harç ödediğini iddia eden Turanlı, belediye hizmet binasının kaçak yapıldığını açıkladı.
Bu tartışmalardan sonra Bahçeşehir Üniversitesi, Bulgar Vakfı arazisi üzerinde bulunan tesisleri boşalttı. Emrullah Turanlı, Şişli Belediyesi’ne başvurdu.
Belediye Turanlı’nın şirketine ‘Arsanız imardan kısıtlı’ yanıtı verdi. Şirket bunun üzerine o dönemki adıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurdu. Milyarlarca dolar kazanmasına rağmen hep mağdur edebiyatı yapan Turanlı bu defa da ‘Devlet 1 metrekare hakkı yokken arsanın büyük bölümünde değişiklik yaptı.
1 milyon metrekare inşaat alanımı 300 bine düşürdü. Avam projemizi uygulanamaz hale getirip 3 emsal sınırı getirdi’ açıklaması yaptı. Tartışmalardan sonra araziye 37’şer katlı dört rezidans yapılmasına karar verildi.
BAKANLIKLAR KARŞI KARŞIYA GELDİ!
Şişli Belediyesi zemin çalışması başlayan projeyi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na şikayet etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Şişli Belediyesi’nin yazısına cevaben, ilgili alandaki ve çevredeki taşınmazlarda gerekli can, mal ve emniyet tedbirlerinin ivedilikle alınması, bahsi geçen alanda yapılan izinsiz inşai /fiziki müdahalenin durdurulması ve önlenmesi, KUDEB uzmanlarınca yapılan inceleme rapor ve belgeler ile projeyle ilgili tüm dokümanların müdürlüklerine gönderilmesini talep etti. Şişli Belediyesi bakanlığın bu cevabının ardından projeyi durdurdu.
ŞİŞLİ BELEDİYESİ 10 YILDIR DİRENİYOR!
Uzun yıllar mahkeme kararıyla durdurulan inşaat için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeniden devreye girip burayı rezerv alanı ilan etti. Araziye 72 kat rezidans ve alışveriş merkezi yapılacağı açıklandı.
2014 yılından beri hep tartışma konusu olan araziyle ilgili bu defa harekete geçen isim ise Resul Emrah Şahan oldu. 31 Mart seçimlerinde Şişli Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Şahan, ilk iş olarak İstanbul’un siluetini bozacak olan projeyi tespit edilen eksiklikleri gerekçe göstererek durdurdu.
KAMU İHALELERİNDE TESELLİ BULDU!
Şişli projesiyle canı sıkılan Turanlı’ya kamudan teselli ihaleleri yağıyordu. 1 milyar 200 milyon sermayeli Taşyapı İnşaat, 2011 yılında kamudan aldığı milyarlık ihalelerle kamuoyu tarafından tartışılan firmalar arasında geliyor. Özellikle Ulaştırma Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü’nden ihaleler alan Taşyapı İnşaat’ın bugüne kadar kamudan aldığı ihale sayısı 26’yı buldu. Emrullah Turanlı’nın şirketinin 2011 yılından bugüne kadar aldığı ihaleler toplamda 100 milyarı buldu.
Turanlı’nın bugüne kadar kazandığı en yüksek ihale ise ‘KONYA NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ – MERAM BELEDİYESİ HAFİF RAYLI SİSTEM’ ihalesi oldu. Çinli bir şirketle konsorsiyum yapan Taşyapı, tek teklifin geçerli olduğu rekor ihalenin sahibi oldu. Bakanlık ile imzalanan sözleşmenin bedeli ise 1 milyar 433 milyon euro oldu. 2022 yılında Ulaştırma Bakanlığı’nın 10 Milyar 100 milyonluk ‘Halkalı Kapıkule Demiryolu İnşaatı’ ihaleleri Gülermak-Yapı ve Yapı- Taşyapı İnşaat konsorsiyumuna verildi.
Turanlı, 2020 yılında Söğüt İnşaat’la birlikte bu defa da 3 milyar 500 milyonluk Bursa Emek Şehir Hastanesi raylı sistem ihalesini kazandı. Turanlı’nın kazandığı bir diğer ihale de Konyaray güzergahına yeni bir hat yapılması ihalesi oldu. 2023 yılında pazarlık usulü yapılan ihalenin bedeli ise 1 milyar 807 milyon lira oldu.
YORUMLAR
Yorum Yap