SPK'dan Avrupa Yatırım Holding hissesindeki 13 kişiye işlem yasağı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 13 kişiye 6 ay süreyle geçici işlem yasağı uygulanmasına karar verdi. Avrupa Yatırım Holding hissesinde işlem yaptığı tespit edilen illüzyonist Aref Ghafour'e de yasak geldi.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

SPK bültenine göre kurul, Avrupa Yatırım Holding AŞ (AVHOL) pay piyasasında gerçekleştirilen işlemlerde 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107/2 maddesinde sayılan fiilin işlendiğine dair makul şüphe bulunması nedeniyle 13 isme yasak getirdi.

Kurul, yatırımcıların hak ve yararlarının korunmasını teminen, yapay piyasa oluşturmaya yönelik işlemlerin engellenmesi amacıyla söz konusu isimlere 21 Ağustos itibarıyla borsalarda 6 ay süreyle geçici işlem yasağı uygulanmasını kararlaştırdı.

Kararla ilgili SPK bülteninde yer alan bilgilere göre AVHOL hisselerindeki işlemlerde, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107/2 maddesinde sayılan fiilin işlendiğine dair makul şüphe bulunması nedeniyle, aralarında Adbulmuttalip Elçi, Anıl Karaer, Aref Ghafouri, Bedri Erdoğan, Eren Çayır, Furkan Koçak, Hacı Eyüp Çam, İlker İlhan, İsmail Hulusi Ertan, Onur Çayır, Onur Yılmaz, Talh Erdinç Şahin ve Yüksel Tıraş'a  21 Ağustos 2023 tarihli işlemlerden başlamak üzere borsalarda 6 ay süreyle geçici işlem yasağı uygulanacak.

HİSSE YÜZDE 1093 YÜKSELDİ 

Avrupa Yatırım Holding hissesinde herhangi bir özel durum olmamasına rağmen hızlı yükseliş gerçekleşti. Geçtiğimiz Nisan ayında 14 lira seviyelerinde işlem gören hisse 26 Temmuz 2023 tarihinde 167 liraya kadar yükseldi ve tarihi zirvesini gördü.

Böylece yaklaşık 4 aylık süreçte hisse yüzde 1093 oranında yükseliş kaydetti. 26 Temmuz 2023 tarihinden sonra da hissede karışık seyir hakim oldu ve haftayı 121.20 liradan tamamladı. Böylece 26 Temmuz-18 Ağustos 2023 tarihleri arasında hisse yüzde 28'e yakın kayba uğramış oldu.

Sermaye Piyasası Kanunu 107/2

"Bilgi Bazlı Piyasa Dolandırıcılığı" başlıklı kanun maddesinde, 6362 sayılı SPKn'nun 107. maddesinin ikinci fıkrasında (107/2), aynı maddenin birinci fıkrasında öngörülen işlem bazlı piyasa dolandırıcılığına paralel olarak, sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerini ve yatırımcıların kararlarını etkileyebilecek bilgiye dayanan bazı fiiller cezai müeyyideye bağlanıyor.

Bu düzenleme uyarınca, "sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan ve bu suretle menfaat sağlayan" kişilerin 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılacağı hükme bağlanıyor.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol