Sistem değişiyor: Genel değil, bölgesel teşvik!
Ekonomi yönetimi teşvik sisteminde köklü değişikliğe hazırlanıyor. Bölgesel kalkınmanın ön plana çıkarılacağı sistemde ana aktör, kalkınma ajansları olacak.
- | Son Güncelleme:
- | İş'te Gündem
Kalkınma ajanslarından bölgelerindeki desteklenmesi gereken yatırım alanlarıyla ilgili ihtiyaçlar alınmaya başlandı. Bazı teşvik unsurları kaldırılacak, bazılarının oranları artırılacak veya azaltılacak.
Ekonomi yönetimi, temeli bölgelerarası gelişmişlik farkının azaltılmasına dayanan fakat bugüne kadar istenilen sonucun alınamadığı teşvik sisteminde köklü değişikliğe hazırlanıyor.
Bu kapsamda Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda değişiklik yapılacak. Yeni teşvik sisteminin omurgasını, sayıları 26’ya ulaşan kalkınma ajansları oluşturacak. Bazı teşvikler kaldırılacak, bazılarının oran ve süreleri yeniden belirlenecek.
Ekonomim'den Hüseyin Gökçe'nin haberine göre teşvikte yeni dönemin adı Türkiye Yüzyılı Yatırım Hamlesi olacak. Bununla ilgili ilk adım yüksek teknoloji ürünlerini üretecek girişimcilere 2030 yılına kadar 30 milyar dolarlık kaynak aktarılmasını öngören HIT-30 programı ile atıldı.
Program kapsamında; elektrikli araçlar, batarya, çip, güneş, rüzgar ve Ar-Ge alanındaki yatırımlar için belirli alt sınırlar konularak çağırıya çıkıldı. Program aslında halen yürürlükte olan Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında verilen teşvikleri kapsıyor.
Kalkınma Ajanslarından bilgiler toplandı
Teşvik sistemindeki değişimin ikinci ayağında ise Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar uyarınca verilen bölgesel teşvik sistemi olacak. Yeni teşvik sisteminde ana aktör bölgesel kalkınma faaliyetleri yürüten kalkınma ajansları olacak.
Hazırlıklar kapsamında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, kalkınma ajanslarından görev bölgeleriyle ilgili yatırım ihtiyaç analizi istedi.
Ajanslar, bölgelerinde ihtiyaç duyulan yatırım alanlarıyla sektörleri belirleyip Bakanlığa iletmeye başladılar. Bu veriler analiz edilerek bölgesel bazda yatırım alanları tespit edilecek.
Teşvik bölgesi sayısı artırılacak
Halen sosyo ekonomik gelişmişlik endeksi sıralamasına göre göre 6 bölgeden oluşan teşvik sisteminde, bölge sayısı artırılacak. Bu sayının 7 veya 8’e yükseltilmesi bekleniyor ancak 8 bölge seçeneğinin daha büyük ihtimal olduğu üzerinde duruluyor.
Teşvik bölgelerinde, mevcutta olduğu gibi iller sosyo ekonomik gelişmişlik endeksindeki yerlerine göre sıralanacak.
Yürürlükteki teşvik sisteminde sağlanan; vergi, prim, faiz gibi alanlardaki istisna ve indirimlerin bir kısmı yeni dönemde kaldırılacak. Bazılarının miktarları ise bölge ve sektöre göre artırma veya azaltma yönünde değiştirilecek. Hibe desteği yerli üretime verilecek, yani yerli üretilmiş ürünü kullanarak yatırım yapılanlar hibe desteğinden yararlanabilecek.
Nurettin Canikli'nin oğlu nereye atandı?
Zam bekleyen memur ve emekliyi üzecek haber! İşte ocak ayında alacakları zam
Mehmet Cengiz'e yeni bir ihale daha!: Piyasa değeri 100 milyar Lira
Benzin 50 liraya koşuyor: Motorin ve benzine dev zam!
Erdoğan'a sunulacak asgari ücret rakamı ortaya çıktı
Girişimcilere şok! 1 milyarın yüzde 70'i buhar oldu
Bolat'tan ihracatçılara 4 milyarlık kredi müjdesi
Bakan yardımcısının özel kalemi VIP'de 60 kilo altınla yakalanmış
Polonezköy'ü yapılaşmaya açan karara yargı freni




YORUMLAR
Yorum Yap