Prof Görür: Yurt dışında bu boyuttaki depremlerde 5-6 kişi ölüyor
Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, deprem olduktan sonra değil, depremden önce zarar azaltma sistemine geçilmesi gerektiğini vurguladı.
- | Son Güncelleme:
- | İş'te Gündem
Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6’lık depremlerin yıkıcılığı, usulüne uygun inşa edilmeyen yapıları gündeme getirdi.
İzmir’de Türkiye Odalar Borsalar Birliği’nin (TOBB) toplantısına katılan Görür de bu konudaki eleştirilerini sıraladı. Görür’ün konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
Bizim ülkemizde depreme karşı bilinmeyen, söylenmeyen, kendi kendimize itiraf edemediğimiz hem halk olarak hem yönetim olarak bir strateji var. O da depremi konuşmamak. Sanki tabu. “Ay konuşmayın, korkuyorum. Nereden çıktı şimdi bu konu. Duymayalım, konuşmayalım, huzurumuz kaçmasın.”
Bu strateji maalesef bu ülkenin yöneticilerinde de var uzun zamandan beridir. Depremi konuşmayın, hele bir konuşmayın. Deprem gelmeden önce gündeme gelmez, olduktan sonra çizmelerimizi çeker sahaya ineriz. “Türk hükümetleri büyüktür, sizi aç susuz bırakmaz, her şeyi yaparız, karnınızı doyururuz, geçici konutlar, sürekli konutlar yapar yara sararız” deniyor. Bu strateji, yara sarma edebiyatıdır. Bu strateji, çağ dışı bir stratejidir. İnsanlığa önem vermeyen anlayışın geliştirdiği strateji.
Yurt dışında bu boyuttaki depremlerde beş-altı kişi ölüyor, o da tesadüfen. Utanıyorum söylemeye ama 42 bin vefat gözüküyor ama, inşallah yanılırım ama çok daha fazla olacak. Bu insanlarımızı kaybettik.
En temel sorun deprem, hiç değişmez. Her gündüz güneşin doğacağı gibi, deprem. Peki biz hiç tartıştık mı depremi? Bu depremden önce, her depremden önce siyasilerden duydunuz mu? İpe sapa gelmez konuları televizyonlarda saatlerce konuşuyoruz ama deprem yok. Biz de o arada cılız sesimizle depremi hatırlatmaya çalışıyoruz. İlla hatırlamak için 70-80 bin insanın mı ölmesi lazımdı.
Depremde ölmemek için, zararı minimize etmek için dirençli yerleşim yerleri, dirençli kentler yapmalıyız. Türkiye, yaşadığımız yerleşim alanları deprem dirençli olursa sorun yok, deprem olsun, aynı Amerika’daki gibi, Japonya’daki gibi. Bir aile, evine girdiği zaman olası depremde üst katın başlarına çöküp kendilerini ezmeyeceğine emin olursa evinde rahat eder.

Depremlerde can kaybı 43 bin 556'ya yükseldi

Prof. Dr. Naci Görür: Elinde ciddi deprem planı olmayan hiç kimseye oy vermeyin

Müteahhit avı: Tutuklu sayısı 181'e çıktı

Mersin'de göç patlaması: Nüfus iki haftada yüzde 40 arttı

Depremde iki kenti işaret etti! Şu anda bu faydan korkuyoruz

Canlı yayında depremden kaçan MHP'li Lütfi Kaşıkçı: Vicdanınız kurusun

Depremde yerle bir olan oteller ve siyasi bağlantıları

CHP, eski bakan Yaşar Okuyan'ı neden attı?

Erdoğan'a yakın kaynaklardan seçimle ilgili dikkat çekici açıklamalar

YORUMLAR
Yorum Yap