Prof. Dr. Emre Alkin uyardı: Böyle devam ederse hedef tutmaz
Prof. Dr. Emre Alkin, aylık enflasyon rakamlarının Ekim ayındaki gibi gelmesi halinde enflasyon hedeflerinin tutmayacağını belirterek “2020 hedefinin tutması için aylık oran yüzde 0.7’yi aşmamalı” dedi.
- | Son Güncelleme:
- | İş'te Gündem
Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Alkin, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Ekim ayına ilişkin enflasyon verilerini değerlendirdi.
Yüzde 2 seviyesindeki Ekim ayı enflasyon oranını yüksek bulan Prof. Dr. Emre Alkin, “Fakat yüzde 2’lik aylık artışa rağmen, yıllık enflasyon oranında tek hanede kalmayı başardık. Çünkü geçen yılın (2018) Kasım ve Aralık aylarında enflasyon negatif çıkmıştı. Ekim ayına ait enflasyon rakamları yüksek çıksa da matematiksel olarak yıllık enflasyonun tek hanede kalacağını önceden söylemiştik” dedi.
TÜİK: Yıllık enflasyon yüzde 8.55'e geriledi
“Aylık rakam yüzde 0.7 ve altında kalmalı”
“Şimdi gelelim son rakamların, bundan sonrası için ne anlama geldiğine” diyen Prof. Dr. Alkin şöyle devam etti:
“Öncelikle 2020 yılındaki enflasyon hedefimizin yüzde 8.5 olarak açıklandığını hatırlatalım. Bu hedefin tutturulması için bundan sonraki aylarda enflasyon rakamının düşük çıkmaya devam etmesi şart. Benim hesaplamalarıma göre aylık enflasyon rakamları önümüzdeki dönemde yüzde 0.7’den yukarı çıkmamalı ki hedef tutturulsun.”
“Böyle devam ederse hedef tutmaz”
Ekim ayı verisine bakılırsa 2020 yılında, enflasyon hedefleri konusunda Türkiye’yi “heyecanlı” günlerin beklediğini ifade eden ünlü ekonomist “Çünkü enflasyon oranları beklendiği ya da arzu edildiği gibi düşük çıkmayacak. Dolayısıyla Ekim ayı enflasyon oranlarının çok yüksek olduğunu söylerken, önümüzdeki aylarda enflasyon rakamları bu şekilde gelmeye devam ederse hedefi tutturmanın mümkün olmayacağı konusunda uyarımı yapmak istiyorum” ifadelerini kullandı.
Ünlü bebek ürünleri zinciri iflas etti!
Enflasyonu düşük açıklayarak ücretlinin yılda bir maaşını alıyorlar
Yeni yılda zam yağmuru! Vergi, harç ve cezalar yüzde 22.58 zamlanacak
İstanbul'daki 'ıspanak zehirlenmelerinin' nedeni ortaya çıktı: Güzelavrat otu
Petrol Ofisi CEO'su açıkladı: Dizel yakıta zam yolda
BES'te yeni dönem! Devlet destekleri yaşa göre değişecek
İstanbul'da 20 saatlik su kesintisi
TÜİK: Yıllık enflasyon yüzde 8.55'e geriledi
Açığını kapatamayan SGK’ye 12 yılda bütçeden 1 trilyon liralık transfer



YORUMLAR
Yorum Yap