Milyonluk cezanın ayrıntıları: Nedir bu Kontrolmatik olayı?

Avukat Sanlı Baş, halka açık şirket yöneticileri ve sosyal medya paylaşımlarını yazdı:

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

HALKA AÇIK ŞİRKET YÖNETİCİLERİ  VE  SOSYAL MEDYA

Malum @spkgovtr 2023/24 sayılı haftalık Bülteni ile  Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Ş. (KONTR)  yönetim kurulu başkanı Sn. @SamiAslanhan ’a  19.11.2022 tarihinde attığı  https://twitter.com/SamiAslanhan/status/1593758613599821826  twiti nedeniyle 1 milyon TL İdari Para Cezası (İPC) tahakkuk ettirdi.

Aslında konu sadece Sn. Aslanhan’ı değil tüm halka açık Şirket yöneticilerini ilgilendiriyor. Halka açılmak, sadece kaynak sağlamak anlamına gelmiyor, sadece 6362 sayılı yasayı okumak hatta hatmetmek de yetmiyor. Halka açılmak yöneticilerde önce zihniyet değişikliği beraberinde Tebliğ ve İlke Kararlarından oluşan çok yoğun bir alt mevzuata hakim olmayı  gerektiriyor. Tabir’i caizse, Borsa İstanbul’da çalan gong ve yapılan tören,  aslında sizin halka açık Şirketler olarak  bir anlamda, eskiden birkaç kişi ile paylaştığınız “evi” artık onbinlerce küçük yatırımcı ile paylaşmanız ve 7/24 hesap verme zorunluluğunuzun başlama işareti anlamına geliyor.

Belki de,  “onbinlerce” ifadesi günümüzde sermaye piyasalarına erişimin inanılmaz kolaylaştığı şu ortamda az bile.  Nitekim en son halka arzedilen Koza Polyester (KOPOL)  YK Başkanı Sn. Saim Akınal da bu konuya haklı olarak “şirketimizin 1 milyon 729 bin 152 yeni ortağı oldu”.  diyerek çok güzel değinmiş. (https://www.paramedya.com.tr/devami/87535/koza-polyester-halka-arzina-18-milyon-yatirimcidan-rekor-talep/ ) Gün gelecek belki milyonlarca yatırımcısı olan Şirketlerimiz olacak. Sn. Akınal’ı da bu noktada farkındalığından dolayı tebrik ediyorum.

Gelelim konumuza, peki, Sn. Aslanhan o twitinde  ne demişti de bu cezaya maruz kalmıştı?  Sn. Aslanhan birtakım görseller ve altında İngilizce tanıtım yazıları ile desteklediği twitinde;

“Altını çizmek istiyorum; Yatırımlarımızın hiçbirin cirosu veya karlılığı henüz bilançolarımıza yansımadı TR’de şimdiye kadar hayal ve cesaret edilemeyen projeleri elimizdeki kıt kanaat imkanlar ile yapıyoruz! Yatırımlar tamamlanınca FK/PD/EV/VB… rasyolarını tartışırız.”

ifadesini kullanmış.

Peki, “mevzuat kitabımız” ne diyor bu konuda? Zaten @spkgovtr kararında ilgili maddelere atıf yapmış.  II-15.1 sayılı Özel Durumlar Tebliği’nin 9/4 maddesine göre;

“(4) Geleceğe yönelik değerlendirmeler de dahil olmak üzere özel durumlara konu hususların basın-yayın organları veya diğer iletişim yollarıyla kamuya duyurulmak istenmesi durumunda, bu duyurunun öncesinde veya eş zamanlı olarak; söz konusu hususların kamuya açık bir toplantıda sehven duyurulması halinde ise konu hakkında derhal KAP’ta açıklama yapılır.”

KONTR Şirketinin twit öncesi  KAP açıklamalarına baktığımızda, sadece  Sn Aslanhan’ın twitinde zikrettiği Pomega yatırımı ile ilgili  18.11.2022 tarihinde  bir KAP açıklaması var, onda da “Kurulmasına karar verilen tesiste, üretimde Türkiye’de mevcut olan Lityum-Karbonat ve DemirFosfat tuzları kullanılması hedeflenmekte olup böylece, yıllık yaklaşık 120M ABD doları ithalatın önüne geçilerek ülke ekonomisine katkıda bulunması beklenmektedir.” ifadesi geçiyor, diğer yatırımlar konusunda twit öncesinde veya eşzamanlı bir KAP açıklaması yok.

Herşeyden önce vurgulamak gerekir ki bizce, Pomega KAP açıklamasının içeriği ile twit içeriği uyuşmuyor, yani KAP’ta, Pomega yatırımının, KONTR finansal rasyolarına olası etkilerine değil, sadece ülke ekonomisine gelecekteki  katkısından sözedilirken, Sn. Aslanhan twitinde  “Yatırımlarımızın hiçbirin cirosu veya karlılığı henüz bilançolarımıza yansımadı … Yatırımlar tamamlanınca FK/PD/EV/VB… rasyolarını tartışırız.”  Diyerek, yatırımların  Şirketin (KONTR) gelecek finansallarına  –ki o da sadece Pomega değil tüm yatırımların- olası etkisine değiniyor, rasyoların değişeceğini ifade ederek, geleceğe dönük rakamsal beklentilere işaret ediyor..

O halde Sn Aslanhan ne yapmalıydı? Twit yazmak konusunda ya ısrarcı olmamalıydı,  ya da illa da twit yazılacaksa, Şirketin   yaptığı yatırımlar konusunda daha önceki  KAP açıklamaları incelenip, twit içeriği, KAP açıklamasına uygun hale getirilmeliydi veya twitin  etki yaratması arzu ediliyorsa, bu sefer  twit içeriğine uygun ve yatırımların finansallara ve rasyolara  olası etkilerini de irdeleyen/analiz eden-gerekirse bir raporla da desteklemek suretiyle–  ilave KAP açıklaması/açıklamaları yaptıktan sonra twit kaleme alınacaktı.

Atıf yapılan Tebliğ md.10 ise “Geleceğe yönelik değerlendirmelerin kamuya açıklanması”na ilişkin esasları düzenliyor ki madde metnine tekraren yer vememekle beraber sadece “Geleceğe yönelik beklentilerin” açıklanmasında daima Şirket tarafından yapılan resmi özel durum açıklamalarının esas alındığını ifade edelim. Dolayısıyla, sosyal medya, TV  dahil her türlü  iletişim mecralarında yetkili ağızlardan yapılacak her türlü açıklamanın, Şirketin özel durum açıklamaları ile mutlaka karşılaştırıldığını, “onbinlerce” yatırımcının, yatırım yaptıkları Şirketle ilgili her türlü veriyi her mecradan 7/24  izlediğini Sayın halka açık şirket yöneticilerimize hatırlatarak yazımıza son verelim.

Kaynak: Paramedya

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol