Merkez Bankası, Haziran'da faiz indirimi yapar mı?

ING, beklentilerin altında gelen enflasyon verisinin ardından yaptığı değerlendirmede, Merkez Bankası'nın 19 Haziran'da yapılacak PPK toplantısında politika faizinde bir değişikliğe gitmesini beklemediklerini belirtti.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

ING, mayıs enflasyonundaki düşüşte baz etkisinin belirleyici olduğunu vurgularken, TCMB’nin bu ayki toplantıda faiz indirimine gitmesini beklemediğini açıkladı. Merkez Bankası'nın sıkı para politikasının etkili olduğuna dikkat çeken ING, yeni şoklar yaşanmadıkça dezenflasyon sürecinin süreceğini belirtti.

ING'nin enflasyon rakamları sonrasında değerlendirmeleri şöyle:

"Sonuç olarak, güçlü baz etkisi ve fiyat baskılarındaki genele yayılan düşüşler yıllık enflasyonu aşağı çekerek iyileşme eğilimini desteklemiştir. Bu durum, TCMB'nin zamanında ve kapsamlı adımlar atması sayesinde son dönemde piyasalarda yaşanan dalgalanmaların enflasyon üzerindeki etkisinin sınırlı kaldığını göstermektedir. Keskin döviz kuru hareketleri, büyük ücret ayarlamaları, düzenlenmiş fiyatlarda beklenmedik artışlar veya emtia fiyatlarında artış gibi başka şoklar yaşanmazsa, bu yılın sonunda enflasyonun yüzde 30'un altında kalmasını bekliyoruz.

Halihazırda TCMB makro ihtiyati tedbirler uygulamakta ve hem kredi fiyatını hem de hacmini kontrol etmek için politika faizine ve kredi sınırlarına aynı anda başvurmaktadır. Son enflasyon raporunda, Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay bankanın iki seçeneği olduğunu belirtti: a) makro ihtiyati tedbirleri sürdürürken koşullar elverirse faizleri düşürmek veya b) politika faizini yüksek tutarken hacim kısıtlamalarını kademeli olarak kaldırmak. Bu stratejiler arasında nasıl bir seçim yapılacağı şu aşamada belirsiz olmakla birlikte, TCMB'nin 19 Haziran'da yapılacak PPK toplantısında politika faizinde bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

Halihazırda banka kredi verenleri ağırlıklı olarak üst banttan fonlamakta ve gecelik faiz oranını yüzde 49'a yakın tutmaktadır. Mayıs ayı enflasyon verileri, istikrar kazanan piyasa koşulları ve rezerv birikiminin yeniden başlaması (Mayıs başında 138,5 milyar dolardan en son 153,1 milyar dolara) ile birleştiğinde, TCMB'nin fonlamasını bir haftalık repo ihalelerine kaydırmasını sağlayabilir ve potansiyel olarak politika faiziyle uyumlu daha düşük bir efektif fonlama oranına yol açabilir."

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol