Maliye'den 'enflasyon muhasebesi' isteyen bankalara kötü haber
Hazine ve Maliye Bakanlığı, bankacılık sektörünün 'reel olmayan kârlar' üzerinden değerlendirilmemek için enflasyon muhasebesine dahil olma talebini, 80 milyar liraya kadar hesaplanan vergi geliri kaybını gerekçe göstererek reddetti.
- | Son Güncelleme:
- | İş'te Gündem

Reuters'a bilgi veren iki bankacılık kaynağı sektörün enflasyon muhasebesinin dışında kalmamak için Hazine'den talepte bulunduğunu ancak taleplerinin reddedildiğini söylediler.
"Enflasyon düzeltmesi"
Türkiye'de son iki yılda yüzde 85'in üzerine kadar çıkan yüksek enflasyon, yeni ekonomi yönetimini, 'enflasyon muhasebesi'ne itti. ‘Enflasyon muhasebesi’yle, Türkiye gibi yüksek enflasyonlu ekonomilerde faaliyet gösteren şirketlerin finansal tablolarının mevcut ekonomik koşullar sebebiyle ne kadar kayıp veya kazançla karşı karşıya kaldığı hesaplanıyor.
Türkiye'de uygulanacak enflasyon muhasebesi, işletmelerin mali tablolarında enflasyon nedeniyle ortaya çıkan bozulmayı düzeltmeyi amaçlıyor.
Ülke genelinde enflasyon düzeltmesine yıl sonunda geçilecek ve 2024-2026 yıllarında geçerli olacak. Hazine, 2027'den itibaren ise enflasyon muhasebesine ihtiyaç kalmayacağını öngörüyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen ay sonunda bankacılık sektörü hariç tutularak enflasyon muhasebesine geçmeyi planladıklarını söylemişti.
Bu açıklamanın ardından bankalar ise Hazine'den yüksek enflasyon karşısında "gerçek olmayan kârlar üzerinden değerlendirilmemek için" enflasyon muhasebesinin kendi bilançolarına da uygulanmasını istemişlerdi.
'Vergi kaybı' gerekçesi
Reuters'a bilgi veren bir bankacılık kaynağı, "Enflasyon muhasebesine diğer sektörler gibi 2024'te geçilmesi için Hazine'den talepte bulunduk ancak vergi gelir kaybı nedeniyle olumlu yanıt alamadık" dedi. Kaynak, Hazine'nin sektöre "70 milyar liralık vergiden vazgeçmeyi gözardı edemeyiz. Bu yüzden bankaların enflasyon muhasebesini uygulamasının mümkünatı yok" yanıtını verdiğini söyledi.
Konuya yakın bir başka kaynak da 78 milyar TL civarında hesaplanan vergi geliri kaybının finans sektörünün enflasyon muhasebesine geçmemesi yönündeki kararın ana nedeni olarak ifade etti.

Ekonomistler faiz kararını değerlendirdi: Cesaretli ve sert bir karar

TCMB'den reeskont kredilerinde faize üst sınır

Kredi kartı sahiplerine iyi haber

Merkez Bankası'ndan piyasa beklentilerinin üstünde faiz artırımı

İki yıl ödemesiz kredi kabul edildi

Denizbank Fon Vurgunu: Arda Turan neler anlattı? Kim ne kadar para kaptırdı?

Merkez Bankası tempoyu düşürecek mi?

SPK'dan onay: Borsaya 3 yeni şirket geliyor: İşte o şirketler

Arda Turan, Sütlüce'deki arsasını da satıp Seçil Erzan'a vermiş: 20 bin doları kalan Turan, 'tefecilere gideceğim' demiş

YORUMLAR
Yorum Yap