Maliye Bakan Yardımcısı Gürcan: Türkiye'de fiyat hareketliliği var ama kriz yok
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Gürcan, partisinin düzenlediği toplantıda iş insanlarına seslendi. Gürcan, Türkiye'de pahalılık sorununa ilişkin konuşurken "Türkiye'de bir fiyat hareketliliği var ama bir kriz ortamı yok" dedi.
- | Son Güncelleme:
- | İş'te Gündem
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan'ın sunum yaptığı toplantıya, AK Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı Gıyaseddin Gergin, AK Parti Maltepe ilçe temsilcileri ile kamu bankalarının bölge yöneticileri, iş insanları ve sanayiciler katıldı.
‘Şu ortamda bile bizim işsizlik oranımız her geçen gün düşüyor’
Gürcan, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de bir ekonomik kriz yaşanmadığını öne sürerek, şöyle devam etti:
"Tamam, bir fiyat dalgalanması, fiyat hareketlenmesi oldu geçtiğimiz yıldan şimdiye kadar... Pandemi ve tedarik zincirindeki sıkıntıdan dolayı tüm dünyada bir fiyatlanma oldu. Emtialar, tüm dünyada dolar bazında da fiyatlandı, plastik, pamuk, demir gibi emtialar da çok ciddi fiyatlanma aldı. Enerji, Rusya-Ukrayna savaşından sonra fiyatlanma aldı. Türkiye'de de aynı şekilde bir fiyat hareketliliği var ama bir kriz ortamı yok. Şu ortamda bile bizim işsizlik oranımız her geçen gün düşüyor. O yüzden kriz dediğinizde, kapanan fabrikalar, kapanan iş yerleri ve kapanan firmalar akla gelir. Çok şükür, Türkiye sanayisinde kapanma yok. Herkes yatırımını artırarak ihracatını artırmaya çalışıyor. O yüzden ben bu bakış açısıyla değerlendirmenin daha doğru olacağına inanıyorum. Türkiye'de bir fiyatlanma oldu ama kriz olmadı."
‘İş insanlarının daha da verimli olabilmesi için faizler düşük olmalı’
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Gürcan, ‘yatırımın güçlenmesi, iş insanlarının daha da verimli olabilmesi’ için faizlerin düşük tutulması gerektiğini söyleyerek şunları kaydetti:
"Eğer faiz artışı olsaydı şirketlerin artan finansman giderlerini, karlılığın ve öz sermayenin erimesini, şirket kapanmalarını ve diğer şirketlere ve bankalara borçlarını ödeyememelerini, iflaslarla işten çıkmalarını çok rahatlıkla, bundan önceki gördüğümüz krizlerde olduğu gibi, burada da görebilirdik. Yine aynı şekilde bankaların kaynak maliyetlerindeki artışı, şirket kapamalarından dolayı kredilerini geri alamamalarını, sorunlu kredilerdeki artışı, kredi verme iştahındaki azalmayı da görecektik. Birey ve toplumda istihdam olanaklarının azalmasını, işsizliğin arttığını görecektik. Finansman borçlarını ödeyememe, iş yerlerinin kapanmasından dolayı işsizliğin artışını ve gelir dağılımındaki bozulmayı, toplumsal huzurun da bozulduğunu görebilirdik."
Hazine ve Maliye Bakanlığı: 106 bin mükellef riskli kabul edildi
Erdoğan: Sinsi saldırıların son mermisi ekonomimize sıkıldı
Madenciler kamuoyuna gerçekleri anlatmak için reklam filmi hazırladı
Üretici enflasyonunda yeni rekor: Yüzde 151.5
Enflasyonda yeni zirve: Yüzde 83.45'e çıktı
ENAG: Yıllık enflasyon yüzde 186
Naksan İplik'i hangi şirket aldı? Şirketi kurduktan 4 gün sonra ihaleyi kazandı
Odalarda seçim: Kimler kazandı kimler kaybetti?
Vergiler içkilerin fiyatlarını katladı, sektör tepkili




YORUMLAR
Yorum Yap