KKM'nin faturası, 11 şehrin yıkıldığı depremleri geçti
Eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin ‘çağın buluşu’ nitelemesini yaptığı kur korumalı mevduatıın (KKM) maliyeti, ‘asrın felaketi’ olarak değerlendirilen 6 Şubat 2023’teki depremlerin ardından yapılan yeniden inşa harcamalarını geride bıraktı.
- | Son Güncelleme:
- | İş'te Gündem
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Merkez Direktörü Prof. Dr. Hakkı Hakan Yılmaz, KKM’nin kamuya maliyetinin gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranının yüzde 7.8’e ulaştığını hesapladı.
Yılmaz, KKM ile 2023’teki depremleri karşılaştırarak “Deprem harcamalarının GSYH’ye oranı tahakkuk bazlı yüzde 6.1, nakit bazlı ise yaklaşık yüzde 4. Sonuç: Depreme harcadığımızdan daha çok kaynağı KKM ve Merkez Bankası
(TCMB) zararı için ödemiş olduk” ifadesini kullandı.

6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremler bölgedeki 11 ili enkaza çevirirken, resmi verilere göre 53 bin 537 vatandaşımız hayatını kaybetmişti.
BEDELİ HALK ÖDEDİ
Yılmaz, KKM zararı için “Burada kamusal maliyet söz konusu. Bu maliyet, deprem harcamalarının üstünde, eğitim ve kamu yatırım teşvik harcamalarının ise bir katı üzerinde.
Mesele, hatalı kararların bedelinin sürekli topluma ödettirilmesi ve bunun siyasi ve yönetsel hesap verebilirlik çerçevesinde yeterince sorgulanmaması” yorumunu yaptı.
2025'İ 1 TRİLYON ZARARLA KAPATTI
KKM nedeniyle Merkez Bankası 2025’te 1 trilyon 64 milyar lira zarar etti.
TCMB 2023’ü 818 milyar liralık, 2024’ü de 700 milyar liralık zararla kapatmıştı.
İş Bankası ile Yapı Kredi bir 'Destek' etmiyor!
Patron İbrahim Akkuş sattı, hisse çöktü!
2 milyon liranın faiz getirisi uçtu: İşte faiz oranları
Kamu bankalarında artık akrabalara kredi yok!
Merkez Bankası'nın altın satışı 57.3 tona çıktı
Faizlerde hızlı yükseliş
Merkez Bankası'ndan 1 Trilyonluk zarar
SPK Başkanı Gönül'ün süresi doluyor: İşte yerine gelecek isim
Bireysel kredi kartı bakiyesi ilk kez 3 trilyon TL’yi aştı



YORUMLAR
Yorum Yap