KKM'den çıkan para dövize kaydı: Bir haftada 4.7 milyar dolar

Ekonomi yönetiminin kur korumalı mevduat enstrümanında çıkış stratejisini hızlandırmasıyla 8 ay sonra ilk kez KKM'de çıkış yaşandı. KKM ve katılma hesaplarında biriken tutar 39,3 milyar TL azaldı ve 3,37 trilyon liraya geriledi. Döviz mevduatları İSE geçen hafta 4,7 milyar dolar artış gösterdi.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Kur Korumalı Mevduattan çıkış stratejisinin etkileri, resmi verilere yansımaya başladı. 

Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki tutar 25 Ağustos ile son bulan haftada 39,3 milyar TL ile ocak ayından bu yana ilk kez geriledi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 3 trilyon 405 milyar TL'den 3 trilyon 368,7 milyar TL'ye indi. 

Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları ise 4,7 milyar dolarla Aralık 2021'den bu yana en hızlı artışı kaydetti. Son artışla birlikte toplam döviz mevduatları 178,6 milyar dolara yükseldi.

TCMB kur korumalı mevduat ile ilgili olarak bankalara KKM'nin azaltılmasını amaçlayan adım attı. Bankalar için gerçek kişi dönüşüm hesaplarından vadeli TL'ye dönüşüm hedefi yüzde 5'ten yüzde 10'a yükseltildi. Yeni bir adım daha atılarak bankalara yeni açacakları Döviz Dönüşümlü Mevduatları da dönüşüm hedefine sayma imkanı getirildi.

Merkez Bankası’nın, KKM hesaplarına ilişkin verdiği talimatın ardından bankalar ilk işlem gününde harekete geçti. Kamu bankalarında TL vadeli mevduat faizi yüzde 35-37 arasında uygulandı. TL vadeli mevduat için faizler yükselirken ilk etapta bazı özel bankalarda vadesine ve büyüklüğüne göre TL vadeli mevduat faiz oranını yüzde 33-42’ye çekti. Kamu bankalarında ise TL vadeli mevduat faizi yüzde 35-37 arasında uygulandı.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol