Kızılay, TEB'e de çadırın tanesini 140 Bin TL'ye satmış!

Kızılay’ın skandallarına bir yenisi eklendi. Depremin vurduğu illerde yurttaşlar günlerdir çadır beklerken Kızılay’ın, AHBAP ve TEB’e çadır sattığı ortaya çıktı. Kızılay Başkanı Kınık durumun ahlaki olduğunu ileri sürdü.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem
Player yükleniyor...

Resmi rakamlara göre 45 bine yakın yurttaşın yaşamını yitirdiği Maraş merkezli depremlerin üzerinden üç hafta geçti. Depremin vurduğu kentlerde yüzbinlerce depremzede çadır talebinde bulunurken Kızılay’ın elindeki çadır stoklarını satmak üzere beklettiği ortaya çıktı.

Cumhuriyet yazarı Murat Ağırel, Kızılay’ın depremin ilk günlerinde Haluk Levent’in kurucusu olduğu AHBAP Derneği’ne 46 milyon lira tutarında çadır sattığını duyurdu.

“İddiaya göre Kızılay, depremin üçüncü günü AHBAP’a 46 milyon TL tutarında çadır satışı gerçekleştirmiş” diyen Ağırel, “Ayrıca elindeki stokları ve gönderilecek yardımları da cemaat, tarikat vakıf ve derneklerine yönlendirdiği ileri sürüldü” ifadelerini kullandı.

#reklam#

Tepkiler üzerine hem AHBAP hem de Kızılay satışın gerçekleştiğini doğruladı.

Kızılay, alışverişin, ‘afetzedelerin barınma ihtiyacının bir an önce çözülmesi’ için yapıldığını, ‘çadır üretiminin devamını sağlamak amacıyla da ham madde bedelinin kabul edildiğini’ bildirdi.

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, durumun ahlaki, akılcı ve yasal olduğunu ileri sürdü.

AHBAP’tan yapılan açıklamada ise "Arkadaşlarımız, Kızılay’ın iştirakinde olan Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş ile görüşme gerçekleştirdiler. Ellerinde 2050 adet olduğunu öğrendiğimiz çadırların sözleşmesini hemen yaptık ve ertesi sabah 2050 tane çadırı deprem bölgesine gönderdik" denildi.

Tanesi 140 bin liraya TEB’e de satmışlar

Kızılay’a tepkiler sürerken Türk Eczacılar Birliği’nin (TEB) de Kızılay’dan parayla çadır almak zorunda kaldığı öğrenildi. TEB Başkanı Arman Üney, tanesi yaklaşık 140 bin lira fiyatla 76 metrekare büyüklüğünde 5 adet çadırı Kızılay’dan satın aldıklarını söyledi.

Murat Ağırel: Siz sanıyorsunuz ki Kızılay sadece AHBAP'a çadır sattı, tanesi 160 Bin TL'ye başka bir kuruma da çadır sattı

Üney, bu alım için ödemeyi Kızılay’ın bir iştiraki olan Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş.’ye yaptıklarını belirtti. BirGün’e konuşan Üney, şu ifadeleri kullandı:

“Deprem sürecinde biz ilk gün kendi TIR eczanemizi gönderdik. Sonra da 5 konteyner temin ettik. Konteynerler küçük, biz de daha büyük ne bulabiliriz’ diye düşündük. Bize kendilerinin çadır temini yapan bir iştirak şirketi olduğunu söylemişlerdi. Biz konteyner temininde bu kadar zorlanınca bir arkadaşımız da çadır için Kızılay ile iletişime geçmemizi önerdi. Kızılay bize istediğimiz özelliklerde 5 tane 76 metrekarelik çadır olduğunu söyledi. Dolayısıyla onu temin edebileceğimizi söylediler, biz de aldık. Bizim 28 çadırımız var. Diğer bölgelerde bir şekilde konteynerleri ve alabileceklerimizi almaya çalıştık. Bazı kuruluşlar bize bağışta bulundu. Kızılay’ın iştirakinden de 5 çadır aldık, ödemesini de yaptık doğrudur.

Sosyal medyada kuruma tepki yağdı

#reklam#

Skandala sosyal medyada da tepki yağdı. Gazeteci yazar Ece Temelkuran, "Canıyla uğraşan insanla çadır pazarlığı yapmışlar. Büyük bir ülkeyi kalpsiz bir bakkala çevirdiler" yorumu yaptı.

TİP Milletvekili Barış Atay ise, "Siz var ya! Asla yakanızı kurtaramayacaksınız bu yaptıklarınızdan!" dedi.

Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, bedelsiz verilmesi gereken çadırları satan Kızılay Başkanı Kerim Kınık için "Hocası olmaktan utanıyorum. Beni ve diğer hocalarını affedin, belli ki ona Tıp Etiği öğretememişiz" ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Lideri Meral Akşener’den de tepki geldi. Akşener, "Türk Kızılay’ını; Paranın gücüyle insanını yalnız bırakan, binbir dümen kurup içini boşaltan bir anlayışa mahkûm ettiniz. Yazıklar olsun!" açıklaması yaptı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ise Twitter’dan paylaştığı mesajında, "Artık sadece aklımızla değil, vicdanımızla da alay eder oldunuz! İstifa edin" dedi.

CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır, "Ahbap, Kızılay’ın kendilerine çadır sattığını, yani Murat Ağırel’in haberini doğruladı. Ahbap tabii ki en kısa sürede çadır temin etmeye çalışacak. Ama Kızılay’ın deprem bölgesine göndermek yerine çadır satması büyük skandal" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

 2017 yılında 3 milyar 150 milyon TL gelir elde ettiğini açıklayan Kızılay’ın geliri 2021 yılında neredeyse iki katına çıktı. Kurumun 2021 gelirinin 7 milyar 935 milyon TL olduğu ifade ediliyor.

Kaynak: Birgün

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol